Αφιέρωμα “Empower YOUth”: Ο Μοχάμεντ θέλει κυρίως να βοηθήσει τα παιδιά


Μίλησέ μας για σένα. Τι σε έκανε να δηλώσεις συμμετοχή στο πρόγραμμα Empower YOUth;

Δήλωσα συμμετοχή στο Empower YOUth για να μάθω! Είμαι περίεργος άνθρωπος γενικά και έχω την ανάγκη συνεχώς να εξελίσσομαι. Πάω στο νυχτερινό σχολείο της Χαλκίδας και εκεί μαθαίνω κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Επειδή διαβάζω συνέχεια νιώθω ότι κάτι έχει αλλάξει στον εαυτό μου. Για μένα είναι μεγάλη ευκαιρία  αυτό το πρόγραμμα γιατί θέλω να μάθω με ποιους τρόπους θα μπορούσα να αλλάξω κάτι στο περιβάλλον μου, πως να βοηθήσω τους ανθρώπους και ειδικά τα παιδιά που βλέπω γύρω μου. Για παράδειγμα, στη δομή της Ριτσώνας που μένω, τα παιδιά δεν έχουν όρεξη ούτε να πάνε το πρωί στο σχολείο, αφού καθημερινά ασχολούνται με άλλα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως με την άδεια παραμονής τους στη χώρα.

Τι κρατάς από το Empower YOUth;

Αρχικά η θετική ατμόσφαιρα με τους συμμαθητές μου και τους εκπαιδευτικούς όλες τις ημέρες. Μας δίδαξαν πάρα πολλά καινούργια πράγματα, θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Με την ομάδα ενωθήκαμε πολύ, μέρα με τη μέρα ερχόμασταν πιο κοντά και γνωριζόμασταν καλυτέρα. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρέα και μετά το τέλος του προγράμματος!

Ποια ήταν η καλύτερη σου στιγμή στο πρόγραμμα;

Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ από όλα ήταν μια δράση στην οποία έπρεπε να βρούμε μόνοι μας το σενάριο και να φτιάξουμε από την αρχή ένα βίντεο με τη μέθοδο stop motion. Εγώ έπρεπε να κάνω τον θυμωμένο, ενώ η φίλη μου η Cyrielle  διάβαζε ένα ποίημα. Είχε πολλή πλάκα!

Θα ήθελες να μοιραστείς κάποια άλλη σκέψη σου μαζί μας;

Όταν γυρίσω στη Ριτσώνα θέλω να δείξω στον κόσμο όσα κατάφερα, για παράδειγμα τώρα μπορώ να πηγαίνω κανονικά στο σχολείο και να μιλάω Ελληνικά με τους συμμαθητές μου. Αυτό που θα ήθελα είναι από το παράδειγμα μου να βοηθήσω και τους άλλους να καταλάβουν πως με την πρώτη δυσκολία δεν πρέπει να τα παρατάμε, αλλά να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι και μετά όλα τα άλλα θα έρθουν.

*****

Το έργο “Empower YOUth” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund Greece με φορέα υλοποίησης το SolidarityNow και εταίρο τη νορβηγική οργάνωση Norsensus Mediaforum.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund Greece έχουν αναλάβει από κοινού το  Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.