Muzhda: «Όταν ζωγραφίζω, αισθάνομαι σαν βασίλισσα που δίνει εντολή στα χέρια της να σκορπίσουν χρώμα…»

Copyright Muzhda for SolidarityNow

Με την ιστορία της Muzhda ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του SolidarityNow στον ευρύτερο ρόλο και τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης, που ξεκίνησε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση στις 24 Ιανουαρίου.

Η Muzhda είναι η τρίτη της παρέας των Mohadese και Sezara, των τριών κοριτσιών από το Αφγανιστάν που ζουν μαζί στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, και η τέταρτη του αφιερώματος μαζί με τη Roya που ζει στη δομή της Θήβας.

Είναι και η Muzhda ζωγράφος, είναι και αυτή ένα υπερ-ταλαντούχο κορίτσι και μαζί με τα άλλα τρία κορίτσια φωτίζουν τις μέρες όλων στις δομές φιλοξενίας που ζουν και κρατούν ζωντανή την ελπίδα ότι παρά τις δυσκολίες και τα προσωρινά αδιέξοδα, το φως θα ξαναβγεί και θα είναι μέσα από τα παιδιά αυτά που δεν δειλιάζουν, δεν το βάζουν κάτω, προσπαθούν και βρίσκουν τον τρόπο να εκφραστούν αλλά και να εκφράσουν συλλογικά αισθήματα βοηθώντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, που ξεκινά από το μικρό σπίτι μιας δομής και διευρύνεται συνέχεια.

Η Muzhda μιλάει πολύ καλά αγγλικά και αυτό τη βοηθά πολύ να περιγράψει τα αισθήματά της, τα όνειρά της αλλά και να μεσολαβεί ώστε να βοηθήσει τις φίλες της όταν δυσκολεύονται λίγο στην πρώτη τους ξένη γλώσσα, τα αγγλικά.

Η Muzhda ζωγραφίζει τα πάντα. Τοπία, φύση, ζώα, γυναίκες. «Ζωγραφίζω κάτι και μετά κάνω τα τρικ του βαν Γκογκ», εξομολογείται με τεράστιο χαμόγελο.

Στην ερώτηση γιατί ζωγραφίζει και αν έμαθε μόνη της, λέει ότι θυμάται να ζωγραφίζει από πολύ μικρή, της άρεσαν τα χρώματα, η ανάμιξή τους, η αποτύπωση στο χαρτί που μετά από μερικά χρόνια έγινε καμβάς με πιο σύνθετες ζωγραφιές.

Στη Ριτσώνα, βρέθηκε στο κατάλληλο περιβάλλον για να ξεκινήσει πάλι να ζωγραφίζει μετά που έφτασε στην Ελλάδα με την οικογένειά της. Δεν βρήκε μόνο μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, μαθηματικών και φυσικών επιστημών στο «Κέντρο Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow στη δομή, αλλά πιο πολλά. Έναν χώρο ανταλλαγής ιδεών, σκέψεων, ονείρων και υποστήριξης του ταλέντου της.

«Όταν ζωγραφίζω, αισθάνομαι σαν βασίλισσα που δίνει εντολή στα χέρια της να σκορπίσουν χρώμα και στο μυαλό της να συγκεντρωθεί σε κάτι και μετά τα δυο αυτά μαζί με κάνουν εκείνη τη στιγμή τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο. Είμαι σαν φύλλο που χορεύει στον αέρα».

Δεν χρειάστηκε να τη ρωτήσουμε τίποτα άλλο. Οι λέξεις που διάλεξε, το ονειροπόλο ύφος με το οποίο περιέγραψε τη σχέση της με τη ζωγραφική ήταν αρκετά για να ονειροπολήσουμε κι εμείς, και να αρχίσουμε μαζί της μια κουβέντα κατά την οποία ανταλλάξαμε σκέψεις για την τέχνη, για το τί μας αρέσει, για τους πίνακες του αγαπημένου της Ολλανδού ζωγράφου στον οποίο θέλει να μοιάσει.

Όπως τα όνειρα των άλλων τριών κοριτσιών, έτσι και αυτά της Muzhda δεν έχουν επίκεντρο την ίδια. Τα παιδιά αυτά δεν απαντούν κάτι εύκολο ή σχετικά σύνηθες στο τί θες να γίνει όταν μεγαλώσεις.

Ό,τι θέλουν να γίνουν ή να κάνουν είναι πιο οικουμενικό. «Θέλω να δείχνω αγάπη, σεβασμό και αλληλεγγύη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Θέλω να σταθώ ικανή να γυρίσω πίσω την αγάπη που μου έχουν δείξει κάποιοι άνθρωποι και να τους βοηθήσω. Θέλω η τέχνη μου να γίνει παράδειγμα ότι πρέπει να υποστηρίζουμε όσους έχουν ταλέντο, θέλω να ζω σε έναν κόσμο που κανείς δεν θα πρέπει να κρύβει τα ταλέντα του, αλλά να είναι ελεύθερος.»

Προς το τέλος, η Muzhda άφησε να μας μιλήσει για τη χαρά που νιώθει όταν συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής και φεστιβάλ και καταφέρνει να πουλήσει έναν πίνακά της: «αισθάνομαι τόση χαρά και περηφάνια, όσο περισσότερο με ενθαρρύνουν τόσο περισσότερο θέλω να συνεχίσω!».

Αγαπημένο δικό της έργο είναι ένας πίνακας που του έχει δώσει τον τίτλο «Ελεύθερο Πουλί» στον οποίο απεικονίζονται ένα χέρι υψωμένο προς τον ουρανό και ένα σώμα που ίπταται. Προς τα εκεί έχει πάρει κατεύθυνση και η Muzhda, προς τον ουρανό και η πρόσβαση στη γνώση, την εκπαίδευση και τις δημιουργικές δραστηριότητες εντός του πλαισίου της, στέκονται δίπλα της ώστε να μπορέσει να ξεδιπλώσει το ταλέντο της, να ενδυναμωθεί, να ανακαλύψει τις δυνατότητές της και να διαλέξει το μέλλον της.

 *Το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» υλοποιείται από το SolidarityNow με στήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF Greece.