«Το Βιβλίο Μου»: μια συλλογή του SolidarityNow με ποιήματα, διηγήματα και ζωγραφική που επιμελήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες


Μέσα από την Τέχνη, οι άνθρωποι αυτοί δίνουν σχήμα σε αυτά που τους καθόρισαν και καθορίζουν  

 Η 23η Απριλίου είναι μια συμβολική ημερομηνία αλλά, και μια ημερομηνία ορόσημο για την παγκόσμια λογοτεχνία. Είναι η ημερομηνία που πολλοί εξέχοντες συγγραφείς, όπως ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ Θερβάντες, έφυγαν απο τη ζωή. Η UNESCO αποφάσισε να αποδώσει ένα φόρο τιμής στα βιβλία και στους συγγραφείς αυτή τη συγκεκριμένη μέρα. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, το SolidarityNow παρουσιάζει «Το Βιβλίο Μου». «Το Βιβλίο Μου» είναι μία συλλογή από ποιήματα, διηγήματα, στίχους και ζωγραφική, που επιμελήθηκαν πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, ωφελούμενοι του SolidarityNow στο πρόγραμμα στέγασης *ESTIA.

Και σήμερα, «Το Βιβλίο Μου» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ γιατί μας υπενθυμίζει ότι σε κάθε είδους «πανδημία» που μπορεί να πλήξει την ανθρωπότητα -άρα τον καθένα και την καθεμία από εμάς- είναι το ανθρώπινο πνεύμα και οι δημιουργίες του που μας δίνουν τη δύναμη αλλά και τη βεβαιότητα, πως στο τέλος, μαζί θα τα καταφέρουμε.

«Η τέχνη δεν είναι καθρέφτης όπου καθρεφτίζεται ο κόσμος, αλλά ένα σφυρί με το οποίο του δίνουμε σχήμα», έγραψε ο ποιητής Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκυ. Έτσι και ο Αρμόντ, ο Αχμάντ, ο Ιμπραήμ, η Φάτιμα και ο Αμπντούλ, ο Κομαέλ, η Γουασάν και η Σάνα, η Ζαϊνάμπ, ο Νάκαμ, ο Μάζντ και ο Αλί χρησιμοποιήσαν λέξεις και χρώματα για να πουν τη δική τους προσωπική ιστορία για το παρελθόν και το παρόν, για ό,τι τους καθόριζε και ό,τι συνεχίζει να τους καθορίζει. «Το Βιβλίο Μου» είναι το απόσταγμα των σκέψεων, η έκφραση φόβων και ελπίδων για το μέλλον – για τα όνειρά τους για μια «κανονική» ζωή ξανά, χωρίς ταμπέλες, αποκλεισμό και στιγματισμό.

Το SolidarityNow μέσα από αυτό το νέο εκδοτικό εγχείρημα και την παρουσίασή του επιθυμεί να αναδείξει το καλλιτεχνικό έργο ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν με βίαιο τρόπο τον τόπο τους και επιχειρούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε μια άλλη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί μαζί με τις αποσκευές τους, κουβαλούν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους.

«Το Βιβλίο Μου είναι βέβαια το δικό τους βιβλίο. Είναι όμως και το δικό Μας. Είναι έμπρακτη διάψευση απέναντι στα στερεότυπα και στην κοινωνική προκατάληψη. Αφού ξεπερνάνε οι καλλιτέχνες τον εαυτό τους, μας προτρέπουν να το κάνουμε και εμείς. Και να γίνουμε όλοι μαζί καλύτεροι άνθρωποι», λέει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow.

Μπορείτε να διαβάσετε «Το Βιβλίο Μου» σε αυτά τα links:

https://issuu.com/solidaritynow/docs/mybook_issue

https://www.solidaritynow.org/wp-content/uploads/2020/04/mybook_issue.pdf

 

* Οι καλλιτέχνες είναι ωφελούμενοι του SolidarityNow και του Προγράμματος Στέγασης, ως μέρος του ESTIA (πρόγραμμα στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση), το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ