ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ_«Εύχομαι στους μαθητές μου να μη σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν και να μη νιώθουν μόνοι»


Μαρία Νίνου, εκπαιδευτικός, Κέντρο Ένταξης, Ιωάννινα

 Από την άλλη άκρη του τηλεφώνου η Μαρία Νίνου, Φιλόλογος, μιλάει για τα μαθήματα ελληνικών που παραδίδει σε αναγνωρισμένους ενήλικες πρόσφυγες, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης του SolidarityNow στα Ιωάννινα. «Δε θα μιλήσω για το πλαίσιο των μαθημάτων», μας λέει στην αρχή της συζήτησής μας και πράγματι προτιμάει να μας μιλήσει για τους μαθητές της, το αγαπημένο της τμήμα, το Β1, που ετοιμάζεται να δώσει στα μέσα Οκτωβρίου εξετάσεις ελληνομάθειας και για το μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που αναγκάζονται σχεδόν βίαια να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Η Μαρία ξεκίνησε να εργάζεται στο SolidarityNow το Γενάρη του 2020 και ανέλαβε το πρώτο της τμήμα λίγο πριν την επιβολή καραντίνας λόγω του νέου  κορονοϊού. Τα μαθήματα «συνεχίστηκαν» μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπου οι δάσκαλοι έστελναν εκπαιδευτικό υλικό στους μαθητές. Μετά από αυτή την δύσκολη αλλά συνάμα δημιουργική περίοδο, μαθητές και δάσκαλοι επέστρεψαν στις τάξεις τους. Εκεί όμως οι δάσκαλοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια σκληρή αλήθεια. «Μαθητές με μεγάλες δυνατότητες, οι οποίοι θα είχαν σίγουρη επιτυχία στις εξετάσεις, έφυγαν από τη χώρα», τονίζει η Μαρία και συμπληρώνει «κάτι που δημιουργεί σε εμάς τους εκπαιδευτικούς μια μεγάλη ματαίωση». Στον αντίποδα, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έφυγαν, που έμειναν εδώ και ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις. Είναι τρία αδέρφια από τη Συρία ένα αγόρι και δύο κορίτσια, που σπουδάζουν στα ΙΕΚ, και κατάφεραν μέσα σε μικρό διάστημα να καλύψουν ένα μεγάλο και αρκετά δύσκολο κομμάτι της εξεταστέας ύλης. «Έχουν καταβάλλει μια υπέρμετρη προσπάθεια όχι μόνο τώρα, αλλά από την πρώτη μέρα που ήρθαν στην Ελλάδα. Είναι άνθρωποι με πολύ φιλότιμο και μεγάλη θέληση», μας λέει.

Αυτό που αρέσει στη Μαρία περισσότερο, όσον αφορά τη δουλειά της, είναι «να ξυπνάω στους μαθητές μου το κίνητρο να προσπαθούν», ενώ αυτό που την απογοητεύει είναι «να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους». Προτιμάει να διδάσκει σε μεγαλύτερα τμήματα, γιατί εκεί υπάρχει άλλη αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Μας μιλάει για ένα μαθητή της από το Ιράκ, ο οποίος αν και πολύ έξυπνος, δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην τάξη με τη συμπεριφορά του. «Στην αρχή μας ταλαιπώρησε πολύ, αλλά πλέον έχει αλλάξει και έχει μια τρομερή εξέλιξη και σίγουρα θα περάσει στις εξετάσεις του Α2», μας λέει. «Αυτό που εύχομαι στους μαθητές μου, είναι να μη σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν και να μη νιώθουν μόνοι. Στους συναδέλφους μου θα ήθελα να πω να κάνουν τη δουλειά τους με αγάπη γιατί ο μαθητής καταλαβαίνει αν τον νοιάζεσαι πραγματικά», καταλήγει.


Πρόγραμμα HELIOS

Το SolidarityNow σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), και στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος HELIOS, έχει αναλάβει τη διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων ένταξης και καθοδήγησης ενηλίκων σε Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης, που λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

* To Solidarity Now είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος “HELIOS”, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Directorate General for Migration and Home Affairs (DG HOME).

  • Δείτε τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης του ΔΟΜ στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://greece.iom.int/en/helios-national-sensitization-campaign