Νοτιοανατολικά: Οικογένειες προσφύγων στο “κτίριο Σερμπενιάδη” με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της ΜΚΟ “SolidarityNow”!


Δημοσιεύτηκε στο Νοτιοανατολικά

Περισσότερες από 25 οικογένειες προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ αναμένεται να εγκατασταθούν στο γνωστό και ως “κτίριο Σερμπενιάδη” που βρίσκεται στο 20ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Λαυρίου, στην Παιανία.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του notioanatolika.gr, η εγκατάσταση των 4μελών – 6μελών οικογενειών θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε 27 συνολικά διαμερίσματα εμβαδού 40 – 60 τ.μ. το καθένα.

Στη συγκεκριμένη πολυκατοικία διαμένουν ήδη αρκετές οικογένειες Ελλήνων και αλλοδαπών οι οποίες συμφώνησαν ομόφωνα στην προοπτική αυτή, γεγονός που διευρύνει τους ορίζοντες της αλληλεγγύης στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας Παναγιώτης Σερμπενιάδης, ο οποίος τυγχάνει παράλληλα και πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Παιανίας και Γλυκών Νερών, θεωρεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την εγκατάσταση των οικογενειών αυτών στο κτίριο εκφράζοντας την πεποίθηση, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία τους εκεί θα τονώσει και την εμπορική κίνηση της περιοχής.

Οι οικογένειες αυτές οι οποίες ενισχύονται οικονομικά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε συνδυασμό με χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύουν στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία με ό,τι θετικό συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Οι 27 περίπου οικογένειες εντάσσονται στο πρόγραμμα “Home for Hope” που υλοποιείται από την ΜΚΟ “SolidarityNow” από τον Απρίλιο 2016 προσφέροντας στέγη σε αιτούντες άσυλο και άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από ελληνικές οικογένειες.

Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016 το “SolidarityNow” είχε δημιουργήσει 720 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες, 425 στην Αττική και 295 στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Ο στόχος του προγράμματος, πέρα από την υπεράσπιση του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος για στέγαση, είναι να δημιουργήσει δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων υποδοχής και των προσφύγων, φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους και αλλάζοντας τις αντιλήψεις τους σχετικά με την ανεκτικότητα και την αποδοχή του διαφορετικού.

Τα Προγράμματα Στέγασης και Φιλοξενίας υλοποιούνται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τί είναι το “SolidarityNow”

Το “SolidarityNow” είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2013, με την υποστήριξη του “Open Society Foundations (OSF/OSIFE)”.

Αποτελείται από ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων με κύριο στόχο της δράσης τους την παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση.

Μέσα από τις πρωτοβουλίες τους και τις δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρουν τόσο στους Έλληνες όσο και στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, επιδιώκουν να αποκαταστήσουν το όραμα μιας ισχυρής Ευρώπης που βασίζεται στην αξία της αλληλεγγύης.

Από το 2013 μέχρι σήμερα, το “SolidarityNow” έχει διαθέσει 14,4 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει συνολικά 73 προγράμματα, από τα οποία τα 45 αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό φάσμα, ενώ 10 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για να υλοποιηθούν 25 προγράμματα για την αντιμετώπιση της κρίσης που συνδέεται με τη μετανάστευση και το προσφυγικό.

To “SolidarityNow” έχει υποστηρίξει το έργο πάνω από 70 οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, ενώ τα προγράμματα που υλοποιεί έχουν λάβει χρηματοδότηση από οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Ευρωπαϊκή Ένωση, η UNICEF, η CARE International, τo ίδρυμα Radcliffe, το EEA Grants, η Νορβηγική Πρεσβεία στην Ελλάδα κτλ.