#ΟΙΔΙΚΟΙΜΑΣΗΡΩΕΣ: Γιάννης Καυκάς_Δίψα για Ζωή


Ως ψυχολόγος στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθηνών συναντώ καθημερινά ανθρώπους με διαφορετικές και συνήθως δύσκολες ιστορίες. Ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της φτώχειας, την αγωνία της ανεργίας, την αβεβαιότητα της προσφυγιάς, τις επιπτώσεις του φόβου που έχει προκαλέσει η εμπειρία του πολέμου ή των διώξεων. Συχνά λέω στους ανθρώπους, ότι αν η παρομοιάσουμε τη ζωή μας με ένα ταξίδι, δουλειά μου είναι να προσπαθήσω να είμαι ένας χρήσιμος συνταξιδιώτης τους μέχρι να αισθανθούν εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις. Όταν βλέπω τη δουλειά μου μέσα από αυτό το πρίσμα, έχω την τύχη να κάνω καθημερινά πολλά και πλούσια σε εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα ταξίδια. Για όλα αυτά είμαι ευγνώμων.

Τις μέρες αυτές κληθήκαμε όλες και όλοι να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθηνών του SolidarityNow προσπαθήσαμε γρήγορα να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να βγούμε δυναμικά μπροστά ούτως ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε αυτές και αυτούς που τις έχουν περισσότερο ανάγκη. Η ευρηματικότητα και η προσαρμοστικότητα της ομάδας, αλλά και η καλή διάθεση όλων μας ήταν συγκινητική.

Αναρωτήθηκα από πού πηγάζει όλη αυτή η ενέργεια και η δύναμη. Σκέφτηκα λοιπόν ότι για όλες αυτές και όλους αυτούς που απευθύνονται σε εμάς, η κρίση η υγειονομική, η οικονομική, η κοινωνική δεν ξεκίνησε με τον κορωνοϊό. Για τον άνθρωπό χωρίς χαρτιά, μια βόλτα έξω ήταν πάντα τρομακτική. Για τον άνθρωπο που δεν έχει ΑΜΚΑ, μια οποιαδήποτε ασθένεια ήταν απειλητική. Για τον άνθρωπο που περιμένει για χρόνια την ολοκλήρωση της υπόθεσης ασύλου του, η αβεβαιότητα ήταν πάντα μέρος της ζωής του. Για τον άνθρωπο χωρίς στέγη το σύνθημα «μένουμε σπίτι» μοιάζει ειρωνεία.

Η ενέργεια και η δύναμη λοιπόν είναι συνέχεια των δεξιοτήτων που καλούμαστε να επιστρατεύουμε στη δουλειά μας προκειμένου να γεφυρώνουμε το κενό που δημιουργεί, ο φόβος, η απειλή και η αβεβαιότητα. Οι αμέτρητοι τρόποι, που οι άνθρωποι βρίσκουν για να απαντούν στις δυσκολίες, η δίψα για ζωή, όλα αυτά είναι η έμπνευσή μας.


Είμαι ο Γιάννης Καυκάς και είμαι Ψυχολόγος και Υπεύθυνος της Ψυχολογικής Υπηρεσίας στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow. To Kέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται από τα EEA και Norway Grants, με διαχειριστή δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ CROWE. Το Κέντρο υποστηρίζεται επίσης από το Δήμο Αθηναίων.