ΑΡΘΡΟ | Άνθρωποι χωρίς χαρτιά στην ίδια τους τη χώρα 


Η ζωή στην αφάνεια, χωρίς επίσημα έγγραφα όπως ένα πιστοποιητικό γέννησης, μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία. Για πολλούς, αυτό σημαίνει έλλειψη πρόσβασης σε βασικά δικαιώματα και υπηρεσίες που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα. Μερικά από αυτά είναι η αδυναμία εγγραφής στο σχολείο, η έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, η μη νόμιμη εργασία.  

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων όπως η κα Σ., μια 65χρονη Ρομά από την Ελλάδα, μητέρα και γιαγιά. 

Για την κα Σ., η έλλειψη πιστοποιητικού γέννησης σήμαινε 65 χρόνια στο περιθώριο στη δική της χώρα.  Αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο· είναι ένα βαθύ κοινωνικό και ψυχολογικό βάρος. Η μη αναγνώριση από το κράτος μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται ότι δεν ανήκει πουθενά, ζώντας στις παρυφές της κοινωνίας με περιορισμένες ευκαιρίες και συνεχή αβεβαιότητα.  

Το ταξίδι για την απόκτηση πιστοποιητικού γέννησης, ιδιαίτερα μετά από τόσα χρόνια, είναι συχνά μια περίπλοκη και επίπονη διαδικασία. Περιλαμβάνει την εξερεύνηση σε νομικά συστήματα που μπορεί να φαίνονται αδιαφανή και δύσκολα, ειδικά για όσους έχουν περιορισμένη εκπαίδευση ή πόρους. Ωστόσο, οργανισμοί όπως το SolidarityNow μέσω του προγράμματος του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη. Μέσω της νομικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, υποστηρίζουμε άτομα όπως η κα Σ. για να αποκτήσουν επιτέλους αναγνώριση και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. 

Για την κα Σ., η επιτυχής έκδοση του πιστοποιητικού γέννησής της μέσω της διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Αθηνών σηματοδότησε μια σημαντική καμπή. Δεν ήταν απλώς ένα χαρτί αλλά ένα κλειδί για να ξεκλειδώσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Με αυτό το έγγραφο, μπορούσε επιτέλους να εμφανιστεί στα επίσημα αρχεία του κράτους, ένα καταγεγραμμένο και αναγνωρισμένο άτομο με τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε δικαιώματα και υπηρεσίες που προηγουμένως της είχαν αρνηθεί. 

Αυτή η ιστορία υπογραμμίζει τη σημασία της νομικής αναγνώρισης και τον βαθύ αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη ζωή ενός ατόμου. Είναι μια υπενθύμιση των πολλών αόρατων εμποδίων που υπάρχουν στις κοινωνίες μας και της κρίσιμης ανάγκης για συστήματα υποστήριξης που βοηθούν αυτούς που ζουν στις σκιές να κερδίσουν τη θέση που δικαιούνται στον κόσμο. 

*Από 1η Αυγούστου 2023, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας Embassy of Switzerland in Greece / Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην ΕΕ και από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου 

**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.