Φάση 2η


Φάση 2η

Η δεύτερη ομάδα έφτασε με ασφάλεια στα Άδανα της Τουρκίας στις 23 Φεβρουαρίου (με αεροπλάνο και οδικώς από Θεσσαλονίκη, για τη μεταφορά προμηθειών και εξοπλισμού). Η διευρυμένη ομάδα ξεκίνησε αμέσως δραστηριότητες με παιδιά, στους Χώρους Φιλικούς προς τα Παιδιά (CFS) που έχουν ήδη στηθεί, σε συνεργασία με την τουρκική οργάνωση SGDD-ASAM. Η ομάδα εφαρμόζει ένα καθημερινό δομημένο πρόγραμμα ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και συνεχή επιτόπια ανάπτυξη ικανοτήτων για την τοπική οργάνωση που θα συνεχίσει να λειτουργεί τους χώρους μόλις τελειώσει η αποστολή του SolidarityNow.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε καταστάσεις κρίσης, οι ενήλικοι –και ιδιαίτερα οι άνδρες– αποτελούν την πλειοψηφία στους χώρους προσωρινής διαβίωσης που δημιουργούνται για τους επιζώντες. Προσπαθούν να βρουν πρακτικές λύσεις για τη νέα τους πραγματικότητα, και ταυτόχρονα προσπαθούν να επεξεργαστούν το προσωπικό και οικογενειακό τους τραύμα. Τα παιδιά, των οποίων η καθημερινή ρουτίνα και η εκπαίδευση διακόπτονται απότομα, συχνά αφήνονται σε ένα μη δομημένο και άγνωστο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, εκτίθενται σε πιθανούς κινδύνους (παίζοντας ανάμεσα στα ερείπια, έκθεση σε σεξουαλική βία και βία λόγω φύλου…), ενώ την ίδια στιγμή, στερούνται χώρο και χρόνο ώστε να επεξεργαστούν την πρόσφατη τραυματική τους εμπειρία. Η κατάσταση στην Αντάκια δεν αποτέλεσε την εξαίρεση σε αυτή την κρίση. Υπό αυτές τις συνθήκες, μία από τις κύριες ανάγκες είναι η δημιουργία Χώρων Φιλικών για τα Παιδιά (CFS), που θα λειτουργούν από προσωπικό έμπειρο στην παιδική προστασία, για να τους παρέχουν την ασφάλεια, τη δομή και τη συναισθηματική διέξοδο που χρειάζονται. Η ομάδα πεδίου του SolidarityNow αναπτύχθηκε και συνεργάστηκε με την SGDD-ASAM, για να παρέχει ακριβώς αυτό.
  • Τα μέλη της ομάδας του SolidarityNow ήταν παρόντα σε καθημερινή βάση σε τρεις καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν για τον πληθυσμό που επλήγη από το σεισμό, όλα στην περιοχή της Αντάκια. Με την άφιξη της δεύτερης ομάδας, ολοκληρώθηκε η φυσική εγκατάσταση των σκηνών για τη φιλοξενία των Φιλικών Χώρων για τα Παιδιά και στους τρεις καταυλισμούς. Τα παιδιά των κατασκηνώσεων επισκέπτονταν ήδη τον Χώρο σε καθημερινή βάση, εκεί όπου το προσωπικό της SGDD-ASAM και του SolidarityNow τα καλωσόρισε και τα οδήγησε να παίξουν και να κοινωνικοποιηθούν σε έναν ασφαλή χώρο, που φτιάχτηκε μόνο για αυτά.
  • Μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της ομάδας της οργάνωσης ήταν η μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στο πεδίο των ανθρώπων της SGDD-ASAM, αξιοποιώντας την εμπειρία του SolidarityNow στην παροχή παιδικής προστασίας και ειδικά στη λειτουργία Χώρων Φιλικών για τα Παιδιά, σε καταυλισμούς – ένα περιβάλλον στο οποίο έχει μικρή εξοικείωση η SGDD-ASAM. Το SolidarityNow παρείχε πρακτικές συμβουλές για ασφάλεια και προστασία, χωροταξική οργάνωση, ζητήματα προστασίας των παιδιών και, κυρίως, δημιουργικές ιδέες για δραστηριότητες! Σταδιακά, καθιερώθηκε μια καθημερινή ρουτίνα και στους τρεις Χώρους για τα Παιδιά, που περιλαμβάνει δομημένες ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και ελεύθερο παιχνίδι. Τα ταλέντα και οι εμπειρίες των μελών των ομάδων του SolidarityNow και της SGDD-ASAM χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση των δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλάμβαναν τη χρήση μουσικής, ζωγραφικής, αφήγησης, χορού και κινητικών δραστηριοτήτων και υπαίθριων ομαδικών παιχνιδιών για την επίτευξη ψυχοεκπαιδευτικών στόχων: να υποστηριχθούν τα παιδιά να δημιουργήσουν ασφαλή όρια, να ενισχύσουν το ομαδικό πνεύμα, να εκφράζουν τα θετικά και αρνητικά τους συναισθήματα και να αρχίζουν σιγά σιγά να επεξεργάζονται το τραύμα από τους σεισμούς και τις νέες συνθήκες διαβίωσής τους. Φυσικά, το κοινό νήμα των δραστηριοτήτων ήταν να επιτραπεί στα παιδιά να διασκεδάσουν μαζί!
  • Ανάμεσα στις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν ήταν ένα διαδραστικό μάθημα σχετικά με τον σεισμό, με επικεφαλής ένα μέλος της ομάδας της οργάνωσης που έχει σπουδάσει γεωλογία: η δραστηριότητα έδωσε έμφαση στην εξήγηση των αιτιών του σεισμού (και στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που εξαπλώνεται στους καταυλισμούς), καθώς και στην παροχή πρακτικών συμβουλών για αυτοπροστασία.
  • Η ομάδα συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την SGDD-ASAM, τα μέλη της οποίας θα συνεχίσουν την παρέμβαση και μετά το πέρας της αποστολής του SolidarityNow. Η οργάνωση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, μεταφέροντας τη μακροχρόνια εμπειρία της και θα αφήσει επικουρικά σχετικά είδη και εξοπλισμό.
  • Η ομάδα συμμετέχει στις συντονιστικές συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται στο πεδίο σε καθημερινή βάση.
  • Έχει εντοπιστεί η ανάγκη για κιτ υγιεινής για τον τοπικό πληθυσμό, και συγκεκριμένα για τις γυναίκες που ζουν σε πιο απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, όπου η υποστήριξη και τα αγαθά δεν φτάνουν εύκολα. Η SN θα αγοράσει σερβιέτες, σαπούνια, αντισηπτικά, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες, χαρτί υγείας και μωρομάντηλα.