Ιστορίες Πόλαροιντ: Από τη Δαμασκό στην Αθήνα

Valia Savvidou

Στην Ελλάδα θα ζήσει η μικρή Χανίν και θα γίνει οφθαλμίατρος!

«Όταν μεγαλώσω θα γίνω οφθαλμίατρος!»

Και εμείς όχι μόνο το ευχόμαστε στη 12άχρονη Χανίν, αλλά μέσα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τις δραστηριότητες προσπαθούμε να βοηθήσουμε να γίνει το όνειρό της πραγματικότητα!

Όλα αυτά συμβαίνουν στη δομή φιλοξενίας του SolidarityNow στην Παιανία, όπου η Χανίν ζει με την οικογένειά της –τον πατέρα της Άιχαμ, τη μητέρα της Άσμαα και τις τρεις μικρότερες αδελφές της, τη Χάλαα, τη Σαμ και τη Νουρ. Η εξαμελής αυτή οικογένεια έχει αποφασίσει να μείνει στην Ελλάδα.

Έχουν έρθει από τη Δαμασκό της Συρίας κάνοντας το ίδιο ταξίδι με πολλούς άλλους συμπατριώτες τους. Ένα ταξίδι για το οποίο δεν επιθυμούν να μιλούν. Προτιμούν να απαντούν στην ερώτηση για το αν τους αρέσει η Ελλάδα και τους αρέσει «πολύ-πολύ», όπως λένε με ενθουσιασμό!

Τα παιδιά πάνε στο σχολείο, ενώ παράλληλα όλοι μαζί παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικών γιατί θέλουν να μάθουν να επικοινωνούν με τους Έλληνες – «μαζί τους θα ζήσουμε!» Η μαμά Άσμαα είναι σίγουρη ότι η Χανίν θα καταφέρει να γίνει οφθαλμίατρος. Πώς είναι τόσο σίγουρη; «Θα τη βοηθήσω εγώ! Θα γίνει ό,τι θέλει!», λέει δυνατή φωνή.

Όλα θα γίνουν – θα μάθουν τη γλώσσα, θα βρουν δουλειά, τα παιδιά θα πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, γιατί το θέλουν πολύ και στο πλευρό τους θα βρίσκονται οι ομάδες μας.

*Η οικογένεια της Χανίν φιλοξενείται στη δομή στέγασης προσφύγων του SolidarityNow στην Παιανία, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA – Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υποστήριξης για την Ένταξη & τη Στέγαση, το οποίο υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).