Ιστορίες Πολαρόιντ | «Έχουμε υπομονή», δηλώνουν μέχρι να ενωθούν και πάλι

Valia Savvidou

Ο Άχμεντ και η Χάουλα είναι γονείς έξι παιδιών. Στην Ελλάδα βρίσκονται από τον Ιούλιο του 2017 με τα πέντε παιδιά τους – «το μεγαλύτερο μας γιο είχαμε καταφέρει να τον σώσουμε πρώτο. Ταξίδεψε μόνος του και έφτασε στη Γερμανία». Ο 14χρονος γιος που ζει στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια τα καταφέρνει καλά, λένε οι γονείς του, «και μιλά πια σχεδόν άπταιστα γερμανικά».

Έχουν αιτηθεί οικογενειακή επανένωση, την έγκριση της οποίας περιμένουν σχεδόν οκτώ μήνες. Μέχρι να φύγουν όμως δεν παραιτούνται από τη ζωή – «τα παιδιά μάς κρατούν ζωντανούς!», δηλώνει ο 48χρονος αγρότης Άχμεντ, που έχει ως κυριότερο μέλημά του την εκπαίδευση των παιδιών του. Για αυτόν το λόγο, όλοι μαζί παρακολουθούν τα μαθήματα γερμανικών που πραγματοποιούνται στη δομή φιλοξενίας του SolidarityNow και προετοιμάζονται για το μέλλον.

Οι δυο αυτοί γονείς, πέρα από την ασφάλεια, δεν επιθυμούν τίποτα περισσότερο για τα παιδιά τους από το να μπορούν να πηγαίνουν σχολείο. «Αν μορφωθούν, θα προκόψουν», λέει ο Άχμεντ. Ο ίδιος δεν κατάφερε να τελειώσει το σχολείο – έγινε ωστόσο ένας καλός αγρότης.

«Έχουμε υπομονή», δηλώνει η Χάουλα. Αφού το παιδί τους στη Γερμανία είναι καλά, αντέχουν κι αυτοί. Χαίρονται πολύ με τη ζωή στη δομή γιατί νιώθουν ασφάλεια, άφησαν πίσω τους τις κακές αναμνήσεις του πολέμου και καμαρώνουν σήμερα να βλέπουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες που οργανώνει η ομάδα – «είναι μεγάλη βοήθεια οι δραστηριότητες για τα παιδιά μας!»

*Η οικογένεια του Άχμεντ και της Χάουλα φιλοξενείται στη δομή στέγασης προσφύγων του SolidarityNow στην Παιανία, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA – Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υποστήριξης για την Ένταξη & τη Στέγαση, το οποίο υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).