Ιστορίες Πολαρόιντ | Η Ράντουα και οι δυο μουσικοί

Valia Savvidou

Η Ράντουα από τη Συρία είναι μητέρα εννέα παιδιών.

Βρίσκεται στην Ελλάδα περισσότερο από ένα χρόνο μαζί με πέντε από τα παιδιά της. Τα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά της ζουν σε διαφορετικές χώρες. Ο 25χρονος γιος της ζει με τον πατέρα του στη Γερμανία και τα άλλα τρία, όλα κορίτσια, σε τρεις διαφορετικές χώρες.

Η 45χρονη Ράντουα έχει αιτηθεί οικογενειακή επανένωση – τους περιμένει ο σύζυγος και ο μεγάλος της γιος στη Γερμανία. Ο σύζυγός της, Μοχάμαντ, και ο γιος τους, Σοζντάρ, βρίσκονται ήδη τέσσερα χρόνια στη Βόρεια Ευρώπη και εργάζονται, «στρώνοντας» το δρόμο για να υποδεχθούν την υπόλοιπη οικογένεια.

Πατέρας και γιος είναι και οι δυο τους μουσικοί.

Αυτή ήταν η δουλειά τους -και η αγάπη τους- στη Συρία. Στάθηκαν τυχεροί και βρήκαν δουλειά στον ίδιο χώρο όταν πήγαν στη Γερμανία. Ο πρεσβύτερος μουσικός παίζει μπουζούκι και ο νεότερος αρμόνιο – μαζί συμμετέχουν σε πολλές συναυλίες που γίνονται σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας και καταφέρνουν να ζουν με αξιοπρέπεια. Όταν η Ράντουα μιλά για τη δουλειά του συζύγου και του γιου της κουνά τα πόδια της ρυθμικά – στο ρυθμό ενός τραγουδιού της πατρίδας τους, από αυτά που έπαιζε για τη γυναίκα του.

Τα πέντε μικρότερα αδέρφια ανυπομονούν να ενωθούν με το μπαμπά και τον αδελφό τους, κάνοντας υπομονή και προσευχή, όπως μας λέει η Ράντουα, η οποία είναι 45 χρονών αλλά «με όλα αυτά, πώς να μη δείχνω μεγαλύτερη; Στη Γερμανία θα γίνω καλά».

*Η οικογένεια της Ράντουα φιλοξενείται στη δομή στέγασης προσφύγων του SolidarityNow στην Παιανία, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA – Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υποστήριξης για την Ένταξη & τη Στέγαση, το οποίο υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).