ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


Φαγητό και ιστορίες από διάφορες χώρες του κόσμου

Χθες, 19 Ιουνίου, το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα γέμισε μυρωδιές, χρώματα και φωνές από ανθρώπους διαφορετικών χωρών που προσκλήθηκαν να συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό γεύμα και το έκαναν με ενθουσιασμό.

Αφορμή για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες και η συμμετοχή της οργάνωσης στις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ εβδομάδας προσφύγων/Refugee Week Festival, που διοργανώνεται στην Ελλάδα για τρίτη χρονιά.

Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι «Το σπίτι μας».

Πολύ συχνά, ωφελούμενοι της οργάνωσης αποκαλούν το Κέντρο «σπίτι» τους και με αυτόν τον τρόπο περιγράφουν το μέρος που νιώθουν αποδοχή και ασφάλεια. Για αυτό και η πρόσκληση σε γεύμα έγινε στο «σπίτι» τους, αυτόν τον μεγάλο και φιλόξενο χώρο του Κέντρου Αλληλεγγύης στην Αθήνα που αποτελεί έναν κόμβο αλληλεγγύης και φροντίδας για χιλιάδες ανθρώπους.

Μια γιορτή αλληλεγγύης

Το SolidarityNow προσκάλεσε ωφελούμενους του Κέντρου να μαγειρέψουν ένα φαγητό της πατρίδας τους και να καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί με άλλους που έκαναν το ίδιο. Όλοι μαζί μοιράστηκαν το φαγητό τους, μυστικά μαγειρικής, ιστορίες και αναμνήσεις από την πατρίδα τους.

Το πλούσιο και πολύχρωμο τραπέζι περιλάμβανε πιάτα από την Αίγυπτο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ουκρανία, την Παλαιστίνη, τη Σιέρα Λεόνε και τη Συρία.

Σε αυτό το τραπέζι οι ομοιότητες και οι διαφορές αφορούσαν μόνο τον τρόπο μαγειρέματος ενός πιάτου. Κανένας άλλος διαχωρισμός δεν χωρούσε ανάμεσα στους ανθρώπους που πέρασαν τρεις ώρες μαζί με συγκίνηση, με χαμόγελα και με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν σε ένα τέτοιο τραπέζι. Όπως είπε και η Vania από τη Βουλγαρία «Εγώ τρελαίνομαι για τη μαγειρική και κάνω πολλά τραπέζια. Σε παρόμοιο τραπέζι όμως δεν έχω βρεθεί ποτέ και τώρα είμαι πολύ συγκινημένη που έχω αποκτήσει μια φίλη από την Παλαιστίνη και από την Ουκρανία!»

*Από 1η Αυγούστου 2023, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας/ Embassy of Switzerland in Greece / Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην ΕΕ και από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.
**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.