H Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2024, αφιερωμένη στην Ένταξη και στην Ενδυνάμωση
Με μια έρευνα που αφορά στην ανάδειξη των συνθηκών απασχόλησης των ωφελούμενων της οργάνωσης στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα, τιμά το SolidarityNow τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, φέρνοντας στο φως τα ευρήματα που επιβεβαιώνουν:
α) Ότι ο τουριστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους κατεξοχήν κλάδους της οικονομίας όπου οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες βρίσκουν εργασία.
β) Στο μεγαλύτερο ποσοστό ο πληθυσμός αυτός καλύπτει θέσεις χαμηλής ειδίκευσης, τις οποίες κατά το ήμισυ τις βρίσκει μέσα από το υποστηρικτικό τους δίκτυο.
γ) Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως έχει εργαστεί υπερωρίες πάνω από το προβλεπόμενο όριο στη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Έρευνα: «Εργασιακή εμπειρία αιτούντων άσυλο και προσφύγων στον Τουριστικό κλάδο»
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, σε ένα δείγμα 50 προσφύγων οι οποίοι εργάστηκαν τη θερινή περίοδο του ίδιου έτους στον τουριστικό κλάδο και είναι ωφελούμενοι της Υπηρεσίας Απασχόλησης του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων του SolidarityNow (Blue Refugee Center/BRC). Τα κυριότερα συμπεράσματα:
- Βασική δυσκολία στην άσκηση των καθηκόντων κατά την εργασία τους για το 50% των συμμετεχόντων αποτέλεσε η ελάχιστη ως μηδαμινή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
- Οι λόγοι για τους οποίους μερικοί από τους εργαζόμενους εγκατέλειψαν την εργασία τους ήταν εξαιτίας των ανεπαρκών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών απολαβών ή περιστατικών λεκτικής επίθεσης.
- Εντοπίστηκε χάσμα μεταξύ των απολαβών των γυναικών με των αντρών καθώς 56% των γυναικών έλαβαν 801-1.001 ευρώ, ενώ το 68% των αντρών έλαβε πάνω από 1.001 ευρώ.
Ολόκληρη η έρευνα εδώ: Εργασιακή Εμπειρία Αιτούντων Άσυλο & Προσφύγων στον Τουριστικό κλάδο