H Sara και ο Seán είναι Eλεύθεροι και θα Συνεχίσουν να Yπερασπίζονται την Aλληλεγγύη


Βερολίνο, 12 Δεκέμβρη 2018. Η περασμένη βδομάδα έφερε ιδιαίτερα ευχάριστα νέα στο SolidarityNow: την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη, έπειτα από 107 ημέρες προδικαστικής κράτησης, οι Sara Mardini και Seán Binder επιτέλους αποφυλακίστηκαν μετά την καταβολή εγγύησης. Η Σύρια πρόσφυγας Sara έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν το 2015, αυτή και η αδερφή της Yusra έσυραν, κολυμπώντας, μια βάρκα με πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου.

Η Sara και ο Seán εργάστηκαν για δυο χρόνια μαζί ως εθελοντές στην οργάνωση ERCI στη Λέσβο, όπου και συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2018 με κατηγορίες για διακίνηση ανθρώπων, κατασκοπεία και ξέπλυμα χρήματος. Αυτές οι κατηγορίες είναι απολύτως αβάσιμες και στην ουσία καταλήγουν να τιμωρούν την ίδια την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανόμενων πρακτικών που συχνά χρησιμοποιούνται από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη.

To SolidarityNow στήριξε τους εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής τους, περιβάλλοντας τη νομική τους υπεράσπιση με δράσεις συνηγορίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Συνεργαστήκαμε στενά με άλλες οργανώσεις, όπως τη Διεθνή Αμνηστία και το Human Rights Watch, για την αποφυλάκιση των εθελοντών και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να καταπέσουν οι κατηγορίες εναντίον τους.

Είχαμε τη χαρά να γιορτάσουμε την αποφυλάκιση της Sara μαζί με την οικογένειά της, φίλες και φίλους που κατέφθασαν από διάφορες γωνιές του κόσμου, καθώς και τους δικηγόρους της. Παράλληλα, ο Seán αποφυλακίστηκε και βρέθηκε ξανά με τη μητέρα του – η οποία διέμενε όλο αυτό το διάστημα στη Χίο όπου κρατείτο ο γιος της. Τόσο η Sara όσο και ο Seán, αποφυλακίστηκαν χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι, μετά από μεγάλη αναμονή, μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους: η Sara στο Βερολίνο, όπου θα συνεχίσει τις σπουδές της στο Bard College, και ο Seán στην Ιρλανδία προκειμένου να αφοσιωθεί στην ακαδημαϊκή του έρευνα.

Σήμερα, η Sara και ο Seán συναντήθηκαν ξανά στο Βερολίνο για μια κοινή Συνέντευξη Τύπου, δίνοντας απαντήσεις για την υπόθεσή τους και συνεχίζοντας να προωθούν τις αρχές της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Το SolidarityNow ήταν παρόν για να συζητήσει το ευρύτερο πλαίσιο αυτών των εσφαλμένων διώξεων. Θεωρούμε ότι αυτές οι κατηγορίες αποτελούν τμήμα μιας πανευρωπαϊκής τάσης ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρόλο που η εν λόγω ποινικοποίηση φαινομενικά εξυπηρετεί τις τακτικές ξενοφοβικών κυβερνήσεων για την αποτροπή της μετανάστευσης, στην πραγματικότητα καθιστά το ταξίδι μέσω των διαδρομών της Μεσογείου ακόμα πιο επικίνδυνο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.

Μέσα από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών #WelcomingEurope, εκατοντάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιζόμαστε εναντίον των περιοριστικών πολιτικών που έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον για τους ανθρώπους που βοηθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Από το Μάιο του 2018, το SolidarityNow συντονίζει την εκστρατεία #WelcomingEurope στην Ελλάδα –πρόκειται για την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που αφορά σε ζητήματα μετανάστευσης. Μέσω αυτού του επίσημου ευρωπαϊκού εργαλείου, και εφόσον συγκεντρωθούν 1 εκατομμύριο υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών, έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει τις προτάσεις μας βάζοντας τέλος στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Έχουμε προθεσμία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να συλλέξουμε όσο περισσότερες υπογραφές μπορούμε και έτσι να προασπίσουμε την ανθρωπιά και τη δικαιοσύνη.

  • Υπογράψτε την Πρωτοβουλία μας σήμερα, ενώνοντας τη φωνή σας με την έκκλησή μας για μια Ευρώπη με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.