Υπογράψτε κι εκφράστε την αλληλεγγύη σας στην κοινωνία των πολιτών της Ουγγαρίας


Το SolidarityNow, ως ένας από τους δυναμικούς εκπροσώπους της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών, εκφράζει την υποστήριξή του στο δίκτυο Civil Society Europe (CSE) και στη πρωτοβουλία του να συγκεντρώσει υπογραφές υποστήριξης υπέρ των ουγγρικών ΜΚΟ που μπήκαν πρόσφατα στο στόχαστρο της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο για τη “διαφάνεια των οργανισμών που λαμβάνουν ξένους πόρους”.
Ταυτόχρονα, θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη υποστήριξή μας προς τους πολίτες που βγήκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτήν την οργανωμένη επίθεση στις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες.

Καλούμε κι ΕΣΑΣ να ενώσετε τη φωνή ΣΑΣ και να δώσετε δύναμη στις οργανώσεις της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών με την υπογραφή σας και την εκδήλωση συμπαράστασης στις οργανώσεις που καθημερινά μάχονται υπέρ της προάσπισης και της προστασίας των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε και υπογράψτε το κείμενο της διακήρυξης του CSE ΕΔΩ

Επίσης, διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα της έκκλησης στα ελληνικά:

«Η νομοθετική πρόταση που κατατέθηκε στο ουγγρικό κοινοβούλιο στις 7 Απριλίου θα υποχρεώσει τις ΜΚΟ που λαμβάνουν περισσότερα από 24.000 ευρώ ετησίως από χώρες εκτός Ουγγαρίας να εγγραφούν ως «οργανώσεις πολιτών που λαμβάνουν ξένα κεφάλαια». Αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση από πηγές της ΕΕ που δεν διαχειρίζεται ουγγρικό ίδρυμα. Αυτό, ουσιαστικά, θα στιγματίζει κάθε οργάνωση που λαμβάνει τέτοια χρηματοδότηση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής προσπάθειας με στόχο την υπονόμευση της αξιοπιστίας της κοινωνίας των πολιτών στην Ουγγαρία. Εδώ, αναφέρουμε ειδικά την πρόσφατη εθνική διαβούλευση «Ας σταματήσουμε τις Βρυξέλλες». Το ερωτηματολόγιο κατηγορεί τις διεθνείς ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία ότι παρεμβαίνουν «στις εσωτερικές υποθέσεις […] κατά τρόπο μη διαφανή» και ότι υποκινούν «παράνομους μετανάστες […] διαπράττοντας παράνομες πράξεις».

Η ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών παρέχει ήδη επαρκείς μηχανισμούς για να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω οργανώσεις διεξάγουν το έργο τους με διαφάνεια, και με νόμιμο και υπεύθυνο τρόπο. Αν γίνει δεκτό με την προτεινόμενη μορφή του, το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση θα είναι πρωτοφανές για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα περιορίσει επίσης σοβαρά το ζωτικό χώρο δράσης των ανεξάρτητων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σε μια εποχή που άλλοι έλεγχοι και ισορροπίες έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά στην Ουγγαρία».