Μια Χιονάτη στο κέντρο της Αθήνας

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Η 19χρονη Άγια από τη Συρία είναι λευκή σαν το χιόνι. Έχει ένα κατάλευκο πανέμορφο πρόσωπο και μεγάλα μάτια. Της μοιάζει και η Γουαφά, η 3χρονη κόρη της, το κορίτσι με τα δυο υπέροχα μαύρα μάτια. Όσο την παρατηρούμε, η ίδια τρέχει πίσω από τον Ομάρ, το 2χρονο γιο της.

Έτσι ξεκινάμε να συζητάμε με το σύζυγο της Άγια, τον Αμπντούλ ο οποίος μας ρωτά ποιο είναι το επάγγελμά μας και όταν έρχεται η σειρά του να απαντήσει σηκώνεται ενθουσιασμένος από την καρέκλα λέγοντας «Τί θέλετε; Το φτιάχνω!». Είναι ξυλουργός και πρόθυμος να φτιάξει τα πάντα! Έχει ξαναέρθει στην Ελλάδα. Φοβόταν ότι ο πόλεμος θα ξεσπάσει στη χώρα του και ότι θα χάσει τη δουλειά του. Όπως και έγινε.

Θυμάται ακόμη την κυρία που τυχαία είχε συναντήσει όσο ήταν στην Ελλάδα για πρώτη φορά και του είχε πει «όποιος πιει από το νερό της Ελλάδας δεν την ξεχνά και επιστρέφει». Δεν θα το ξεχάσει ποτέ, μας λέει. Έτσι συνέβη στον ίδιο. Του άρεσε τόσο πολύ που όταν πια δε γινόταν να μείνει στη Συρία λόγω του πολέμου, μόνο στην Ελλάδα ήθελε να έρθει και τα κατάφερε.

Σήμερα, έχει δημιουργήσει για την οικογένειά του ένα όμορφο, φωτεινό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας, που είναι ένα από τα έξι σπίτια αλληλεγγύης. Ο Αμπντούλ και η Άγια παρακολουθούν και οι δυο τα μαθήματα ελληνικών που προσφέρονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτια Αλληλεγγύης» που υλοποιεί το SolidarityNow, με την υποστήριξη της οργάνωσης Help Refugees. Αυτό είναι και η αρχή για την Άγια που δεν πρόλαβε να τελειώσει το σχολείο στην πατρίδα της και ονειρεύεται να το καταφέρει εδώ. Ακόμη μεγαλύτερο όνειρό της είναι να γίνει παιδίατρος!

Ο Αμπντούλ, η Άγια, η Γουαφά και ο Ομάρ παίρνουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για τα μέλη των έξι οικογενειών των σπιτιών αλληλεγγύης και αγαπούν πολύ τις βόλτες, όπως αυτές που οδηγούν στη θάλασσα. Άλλωστε όνειρο της Άγια είναι να μάθει να οδηγεί και να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο που θα της προσφέρει τις βόλτες που τόσο επιθυμεί.

Η Άγια μιλά για την πατρίδα της με νοσταλγία. Της λείπει. Είναι πρόθυμη όμως να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Ελλάδα, μια ζωή που σίγουρα, όπως μας λέει, θα είναι καλύτερη για τα παιδιά της.

Η Άγια το απόγευμα θα συναντήσει την Γκοφράν και την Αρίζ -γειτόνισσες-, για να πιουν μαζί το τσάι τους. Αυτή η σχέση έχει αναπτυχθεί μέσα από τα σπίτια αλληλεγγύης και τα μέλη των οικογενειών ευχαριστιούνται την παρέα που προσφέρει ο ένας στον άλλον. Έχουν κάτι κοινό. Το παρελθόν που επιθυμούν να αφήσουν πίσω, το παρόν που τους προσφέρεται μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτια Αλληλεγγύης» και ένα μέλλον για το οποίο είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν.

Μπορείτε κι εσείς να στηρίξετε περισσότερες οικογένειες να βρουν ένα ασφαλές Σπίτι – ένα Σπίτι Αλληλεγγύης: https://www.solidaritynow.org/solidarity-homes/


*Τα Σπίτια Αλληλεγγύης | Solidarity Homes είναι πρόγραμμα που υλοποιεί το SolidarityNow σε συνεργασία και με τη στήριξη της οργάνωσης Help Refugees. Μέσα από το πρόγραμμα, που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούνιο του 2017, προσφέρεται στέγαση στις πιο ευπαθείς ομάδες -Έλληνες και πρόσφυγες- με μοναδικό κριτήριο την επείγουσα ανάγκη τους.