ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ | Στα Ιωάννινα η έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Refugee Week και το SolidarityNow θα είναι εκεί!


Το SolidarityNow συνεργάζεται με τον Δήμο Ιωαννιτών και το Refugee Week Greece και συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Ιωαννίνων στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου. Η εναρκτήρια εκδήλωση φέτος πραγματοποιείται στα Ιωάννινα στη μνήμη του εκλιπόντος Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.

Η ομάδα του SolidarityNow συμμετέχει σε δύο εκθέσεις, φωτογραφίας και ζωγραφικής, που θα πραγματοποιηθούν από 20 έως 23 Ιουνίου στο Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα (Ιστορικό Αρχείο Δήμου Ιωαννιτών- Μουσείο Αστικής κατοικίας 19ου αιώνα).

Έκθεση φωτογραφίας

Η οργάνωση συμμετέχει με φωτογραφίες από τη δεκαετή πορεία της, που  ξετυλίγουν μια ιστορία δράσεων που απάντησαν και απαντούν στις ανθρώπινες και κοινωνικές ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώνονται δυναμικά από τις συνθήκες, τα γεγονότα, τις συλλογικές αλλαγές.

Έκθεση ζωγραφικής

Το SolidarityNow συμμετέχει με δημιουργίες φιλοτεχνημένες από τον Hasani Khairulah, διερμηνέα στο «Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης» της οργάνωσης στα Ιωάννινα που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS*, μέσα από τις οποίες αποτυπώνεται η έννοια της προσφυγιάς.

Επίσης, 20 Ιουνίου το απόγευμα στο πάρκο Λιθαρίτσια θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο-παιχνίδι γνωριμίας από την  ομάδα της οργάνωσης. Λίγο αργότερα, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ξύπνησα 18»** της Βέρας-Ιόνα Παπαδοπούλου και, παραγωγής του SolidarityNow, καθώς και σχετική βιωματική δράση. Η προβολή διοργανώνεται από το πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση»*** του SolidarityNow που υλοποιείται στα Ιωάννινα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Η πρόσβαση στο άσυλο είναι θεμελιώδες αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων και η αλληλεγγύη ο μόνος δρόμος προς δίκαιες και ανοιχτές κοινωνίες. 

*To SolidarityNow είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM Greece) στο πλαίσιο του HELIOS Project που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.

**Η ταινία  «Ξύπνησα 18» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον. Ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές μετάβασης των παιδιών μεταναστών στην ενηλικίωση». Στο πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022, συμμετέχουν 5 εταίροι: η ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και το SolidarityNow από την Ελλάδα, το Fundación Cepaim από την Ισπανία, και το Ολλανδικό ίδρυμα επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων Nidos, υπό το συντονισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

***Το Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF Greece που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και το SolidarityNow.