«Εγκλωβισμένοι στη Σούδα της Χίου»: Το SolidarityNow καταγράφει σε βίντεο 360 τον αγώνα επιβίωσης μιας οικογένειας προσφύγων στη Χίο

Photo: SolidarityNow

Το SolidarityNow αξιοποιεί τη νέα τεχνολογία και προχωρά στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού 360o για να καταγράψει και να αναδείξει τις δυσμενείς και συχνά απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες στους καταυλισμούς υποδοχής στα ελληνικά νησιά. Στόχος της οργάνωσης είναι να αναδειχθεί με αυτόν τον τρόπο το υπάρχον μείζον πρόβλημα και να επισημάνει την επείγουσα ανάγκη για το κλείσιμο των συγκεκριμένων δομών και την άμεση μεταφορά των ευάλωτων πληθυσμών στην ενδοχώρα σε συνθήκες ασφάλειας.

Το πανοραμικό βίντεο 360ο διάρκειας 3’25’’ με τίτλο «Εγκλωβισμένοι στη Σούδα της Χίου», το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το βραβευμένο φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας αιχμής, δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να γίνουν «συμμέτοχοι» στην καθημερινότητα της ζωής της 51χρονης Aντούλα, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κομπάνι εξαιτίας του πολέμου και βρίσκεται εγκλωβισμένη, τους τελευταίους εφτά μήνες, στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο μαζί με τα τέσσερα παιδιά της. Οι θεατές γίνονται «συμμέτοχοι» της ζωής αυτής της οικογένειας και της διαρκούς προσπάθειάς της για επιβίωση και αγωνίας για το μέλλον.

Η 51χρονη Αντούλα, με καταγωγή από τη Συρία, ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τα τέσσερα από τα 11 παιδιά της. Ο 17χρονος γιος της δολοφονήθηκε στο Λίβανο. Η Aντούλα και τα παιδιά της αναγκάστηκαν σε ένα αδιάκοπο «κρυφτο-κυνηγητό» στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τον ISIS. Κατάφεραν να διαφύγουν από το Λίβανο, ενώ μετά τη δολοφονία του 17χρονου γιού της επέστρεψαν στη Συρία για να βρεθούν λίγο αργότερα στο Ιράκ και σήμερα στη Χίο.

Η οικογένεια της Αντούλα είναι μία ανάμεσα στους περίπου 700 πρόσφυγες που διαμένουν σήμερα στον καταυλισμό της Σούδας ενώ περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες έχουν περάσει από τη Χίο μόνο κατά τους πρώτους μήνες του 2017. «Παλεύουμε με τις ώρες, τις ημέρες, το χρόνο. Δεν έχουμε ζεστό νερό, κοιμόμαστε στο πάτωμα, φοβόμαστε τις επιθέσεις», διηγείται η ίδια.

Αρκετές φορές το στρατόπεδο της Σούδας στη Χίο έχει μεταβληθεί σε «πεδίο μάχης». Οι ομάδες των εξτρεμιστών, με πέτρες και φλεγόμενα αντικείμενα που ρίχνονται στις σκηνές των προσφύγων, προσπαθούν να επιβληθούν και να τους εκδιώξουν. Πολύ συχνά, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να περάσουν τη νύχτα έξω από τον καταυλισμό εξαιτίας του φόβου των επιθέσεων, αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να ξημερώσει.

Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει εγκαταλειφθεί στα ελληνικά νησιά. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ζώντας κάτω από κακές και συχνά επισφαλείς για την υγεία τους συνθήκες, αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο παρόν και ένα ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον.