Στο πλευρό του Βαγγέλη. Στο πλευρό της Ελλάδας. Στο πλευρό της Ευρώπης.


Ο Βαγγέλης είναι 51 ετών και τα τελευταία έξι χρόνια προσπαθεί να ανταποκριθεί οικονομικά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των συνακόλουθων της συνεπειών. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ο Βαγγέλης έχασε τις δύο επιχειρήσεις του (εστιατόρια), παίρνοντας την απόφαση να μεταναστεύσει προς αναζήτηση εργασίας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Σταθμοί του ταξιδιού του ήταν η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, μένοντας το μεγαλύτερο χρόνο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Εκεί απασχολήθηκε ως προσωπικό κουζίνας σε μερικά Ελληνικά εστιατόρια. Παρόλα αυτά, η διαφωνία με έναν από τους εργοδότες του, όσον αφορά την καταβολή του μηνιαίου εισοδήματος τον ανάγκασε να επιστρέψει πίσω.
Με τον ερχομό του στην Ελλάδα, ο Βαγγέλης φιλοξενήθηκε από ένα φίλο στο Δήμο Φυλής. Παράλληλα, στην προσπάθεια του να αποκτήσει την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ενημερώθηκε πως ένα εκκρεμές ζήτημα των λογιστικών βιβλίων της προηγούμενης επιχείρησης του δεν του επέτρεπε κάτι τέτοιο. Επομένως, ο Βαγγέλης επισκέφτηκε το Κέντρο Αλληλεγγύης στην Αθήνα, αναζητώντας βοήθεια από την λογίστρια που παρέχεται μέσω  της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ο Βαγγέλης κατόρθωσε να εργαστεί περιστασιακά ως υδραυλικός, μαζεύοντας μερικά χρήματα που του επέτρεψαν να νοικιάσει ένα δωμάτιο κοντά στην περιοχή της Ομόνοιας. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως έλαβε σημαντική βοήθεια αναφορικά με το θέμα της διατροφής από τους μοναχούς της μονής του Αγίου Κυπριανού και το Δήμο Φυλής.
Ο Βαγγέλης συνεχίζει να ψάχνει για εργασία και  αυτή την περίοδο βρίσκεται σε επικοινωνία με ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας. Όπως έχει ενημερωθεί, υπάρχει πιθανότητα εργασίας σε επιχείρηση στη  Βάρνα της Βουλγαρίας.

Παναγιώτης Μπουργαζάς
Κοινωνικός Επιστήμονας, Ασκούμενος