Το SolidarityNow ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που διαμένουν στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Θήβα

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Ο πρόσφατος θάνατος του 3χρονου αγοριού, που προκλήθηκε από την πτώση του σε αφύλαχτο φρεάτιο στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Θήβα, είναι ένα γεγονός που πρέπει να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας και να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα τραγικά γεγονότα, επισημαίνει το SolidarityNow. Και υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που φιλοξενούνται στον καταυλισμό.

Με βάση τις ανάγκες των προσφύγων στο Κέντρο της Θήβας, έτσι όπως τις έχουν εκφράσει οι ίδιοι, εμείς στο SolidarityNow -το οποίο παρεμβαίνει με έμπειρη ομάδα του στον καταυλισμό με πρόγραμμα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών- εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τα ακόλουθα:

– τη διαμονή ατόμων με σοβαρά ιατρικά προβλήματα, καθώς και εγκύων γυναικών στο Κέντρο, σε συνθήκες ακατάλληλες όπου δεν διασφαλίζεται η κάλυψη των βασικών αναγκών τους, ούτε η αξιοπρεπής διαβίωσή τους

– τις σοβαρές ελλείψεις στην παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης και της απουσίας μεταφοράς προσφύγων στο δημόσιο νοσοκομείο Θήβας. Οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής περίθαλψης, παραμένουν ελλιπέστατες και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού

– την έλλειψη τακτικών και δωρεάν τρόπων/μέσων μεταφοράς προς το κέντρο της πόλης, γεγονός που ωθεί τους ανθρώπους σε απομόνωση, ενώ παράλληλα αναγκάζει ιδιαίτερα ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (ηλικιωμένους, παιδιά, ασθενείς) να διανύουν με τα πόδια μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις σε συχνά επικίνδυνες συνθήκες.

Στόχος όλων των οργανώσεων που δραστηριοποιούμαστε καθημερινά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο είναι να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με θανάτους ανθρώπων που αναζητούν στη χώρα μας μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή.

Το SolidarityNow εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του μικρού αγοριού. Η απώλειά του είναι απώλεια όλων μας.


* Το SolidarityNow παρεμβαίνει στο Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων της Θήβα από την αρχή λειτουργίας του, τον Ιούνιο του 2017, με την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού -κυρίως οικογένειες και παιδιά- με τη λειτουργία Κέντρου Υποστήριξης για Οικογένειες & Παιδιά (το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Unicef).