ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ_«Η εκπαίδευση θα τους βοηθήσει να έχουν μια καλύτερη ζωή»  


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ_5 ΟΚΤΩΒΡΗ

#εκπαίδευση=ένταξη


«Η εκπαίδευση θα τους βοηθήσει να έχουν μια καλύτερη ζωή»  

 Χρύσα Ζηζοπούλου, εκπαιδευτικός, Κέντρο Ένταξης, Θεσσαλονίκη

 

Σε μια από τις αίθουσες του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ένταξης του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη, η 33χρονη Χρύσα Ζηζοπούλου, φιλόλογος, παραδίδει μαθήματα ελληνικών σε αναγνωρισμένους ενήλικες πρόσφυγες. Λόγω της πανδημίας και περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, ο αριθμός των μαθητών στην τάξη είναι πλέον αρκετά περιορισμένος. Η Χρύσα ξεκίνησε να εργάζεται στο Κέντρο το Φεβρουάριο του 2020 και έχει αναλάβει το τμήμα Α1 που απευθύνεται σε ανθρώπους που τώρα μαθαίνουν ελληνικά, καθώς και το τμήμα των αναλφάβητων.

Συζητάμε με τη Χρύσα για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στη δουλειά της. Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 19 μέχρι και 48 χρονών από διάφορες χώρες, γονείς οι περισσότεροι, που έχουν πια «ξεφύγει» από τη διαδικασία της μάθησης, αυτοί είναι οι μαθητές της. «Οι ενήλικες μαθητές σε σύγκριση με τους ανήλικους, είναι πιο μαγκωμένοι, έχουν την αίσθηση της ντροπής, δύσκολα θα ξεδιπλωθούν. Ωστόσο είναι πιο συνεπείς όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους. Σε αντίθεση με τα παιδιά, δημιουργούν ευκολότερα κοινωνικό κύκλο με αποτέλεσμα να εξασκούν περισσότερο τα ελληνικά», μας εξηγεί η Χρύσα. Η διδασκαλία ενηλίκων, και δη προσφύγων, εκτός από προκλήσεις έχει και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Η Χρύσα μάς μιλάει για την επιμονή μιας γυναίκας, μονογονέας, να μάθει ελληνικά, η οποία έρχεται στο μάθημα μαζί με τη 2 ετών κόρη της. Οι συμμαθητές της χωρίς να φέρουν καμία δυσαρέσκεια έχουν αγκαλιάσει εκείνη και το παιδί της. Ένας άλλος κύριος πάλι, αναλφάβητος, έχει καταφέρει ύστερα από μεγάλη προσπάθεια να διαβάζει τις πινακίδες στο δρόμο, και τις ετικέτες των προϊόντων στο super market.

«Λατρεύω αυτή τη δουλειά. Όταν είμαι μέσα στην τάξη νιώθω γεμάτη. Και ύστερα η πραγματική ανταμοιβή είναι όταν βλέπεις την πρόοδο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αρθρώνουν τις πρώτες τους λέξεις. Με αυτούς τους ανθρώπους χτίζεις σχέσεις» μας λέει η Χρύσα και προσθέτει «εύχομαι να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Η εκπαίδευση θα τους βοηθήσει να έχουν μια καλύτερη ζωή». Όσον αφορά τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς, θα ήθελε να τους υπενθυμίσει «να μη χάσουν την όρεξή τους και να μη σταματήσουν να έχουν προσδοκίες. Να μην απογοητεύονται γιατί τα εμπόδια είναι πολλά και γι΄αυτό χρειάζονται ενσυναίσθηση, απαραίτητη μέσα στην τάξη».

—————————————–

Πρόγραμμα HELIOS

Το SolidarityNow σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), και στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος HELIOS, έχει αναλάβει τη διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων ένταξης και καθοδήγησης ενηλίκων σε Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης, που λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

* To Solidarity Now είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος “HELIOS”, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Directorate General for Migration and Home Affairs (DG HOME).