Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Η οικογένεια της Rihan

Copyright SolidarityNow

Αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας | 15 Μαίου 2021

Η Rihan και η οικογένειά της κατάγονται από το Κουρδιστάν. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, καθώς η ζωή τους βρίσκονταν σε κίνδυνο και ζούσαν υπό το καθεστώς έντονου φόβου. Τον Αύγουστο του 2018 η ίδια μαζί με τα παιδιά της, έπειτα από αρκετές μέρες ταλαιπωρίας και δυσχερειών έφτασαν στην Ελλάδα διασχίζοντας τον Έβρο.

Πλέον διαμένουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Σερρών όπου αισθάνονται ασφαλείς και «κοιμούνται ήσυχοι», όπως τονίζει η Rihan. Τώρα μπορούν να ζουν και να εκφράζονται ελεύθερα, νιώθουν ασφαλείς και αισιόδοξοι για το μέλλον, έχοντας αποκτήσει μια σταθερή καθημερινότητα. Επίσης, έχουν την ευκαιρία και τη χαρά να μένουν με ομοεθνείς τους, γεγονός που τους παρέχει την αίσθηση ασφάλειας όπως συμβαίνει με τα οικεία και φιλικά περιβάλλοντα. Έτσι, μοιράζονται τις καθημερινές εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, διατηρούν τα έθιμα του τόπου τους, κρατώντας με τον τρόπο αυτό ζωντανές και αναλλοίωτες τις παραδόσεις τους, αλλά και τη χώρα τους ζεστά μέσα στην καρδιά τους.

Στην ερώτησή μας για το τί σημαίνει για την ίδια η λέξη «οικογένεια», η Rihan μας απαντά: «Οικογένεια είναι ασφάλεια, είναι αγάπη, είναι να κάνεις όνειρα μαζί με τα παιδιά σου και τον σύζυγό σου». Προσθέτει όμως ότι η δική της οικογένεια έχει χωριστεί. Δυο από τα οκτώ παιδιά της βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ ο σύζυγος της βρίσκεται ακόμα στο Ιράκ. Για αυτό, το κύριο όνειρό της για το μέλλον είναι η επανένωση όλων των μελών της οικογένειάς της. Άλλωστε όπως αναφέρει «οικογένεια σημαίνει ενότητα».  Μάλιστα είναι αισιόδοξη ότι το όνειρό της σύντομα θα πραγματοποιηθεί και θα μπορέσουν να βρεθούν και πάλι όλοι μαζί. «Η ευτυχία της οικογένειας είναι η ίδια η Ευτυχία», μας λέει. Σύμφωνα με τη Rihan, η ίδια θα έδινε τα πάντα για την οικογένεια που έχει δημιουργήσει, ώστε να καταφέρει να τη δει ξανά ενωμένη. Η σκέψη μονάχα ότι κάποια στιγμή το όνειρό της θα πραγματοποιηθεί, της δίνει δύναμη και ενέργεια να συνεχίζει και να σκέφτεται αισιόδοξα και να πιστεύει ότι όλα στο τέλος θα πάνε καλά. Είναι η ίδια που μεταδίδει αυτές τις σκέψεις και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και που τα στηρίζει ως μια αστείρευτη πηγή δύναμης. Το σπίτι της είναι πάντα ανοιχτό και ζεστό για όλους.

Η Rihan, εύχεται να έχει κοντά της σύντομα, τα παιδιά της που βρίσκονται στη Γερμανία και θέλει να καταφέρουν να σπουδάσουν και να ορθοποδήσουν στη ζωή τους. Εύχεται η οικογένειά της να παραμείνει υγιής και πιστεύει ότι όλοι μαζί ενωμένοι, σίγουρα θα τα καταφέρουν.

*Το Πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» του SolidarityNow υποστηρίζεται από τη UNICEF Greece και τον IOM Greece με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.