Η μητέρα του Ramazan βλέπει τη θετική επίδραση της εκπαίδευσης πάνω του – Αφιέρωμα: «Πριν χτυπήσει το κουδούνι»


Τρεις εμπλεκόμενοι σε μια ιστορία που στο κέντρο της είναι η εκπαιδευτική διαδικασία στο «Κέντρο Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow στη Νέα Καβάλα.

Ramazan, 15 χρονών από το Αφγανιστάν

Τί έχεις μάθει μέχρι τώρα στο «Κέντρο Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων»;
Παρακολουθώ μαθήματα αγγλικών, ελληνικών, φυσικών επιστημών και εργασιών για το σπίτι. Έχουμε επίσης εργαστήρια για πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Έχω μάθει να μιλάω καλύτερα αγγλικά και ελληνικά.

Υπάρχει μια αγαπημένη σου στιγμή στο Κέντρο;

Όταν λύνουμε μαθηματικά προβλήματα!

Sabrmha, μητέρα του Ramazan, Αφγανιστάν

Υπάρχει κάποια αλλαγή που έχετε παρατηρήσει στο παιδί σας από τότε που άρχισε τα μαθήματα στο Κέντρο;

Επιστρέφει από το σχολείο τρέχοντας, για να μπορεί να φάει γρήγορα και να πάει στο μάθημά του στο Κέντρο. «Σε παρακαλώ μαμά να έχεις το φαγητό έτοιμο», μου λέει. Είναι πολύ πιο χαρούμενος!

Πώς πιστεύετε ότι το Κέντρο θα βοηθήσει το παιδί σας να παραμείνει στο σχολείο και να τα πάει καλά ακαδημαϊκά;

Τα καταφέρνει πολύ καλά πια στα ελληνικά και αυτό τον κινητοποιεί να πηγαίνει σχολείο!

Χάρης Πουλικίδης, δάσκαλος, Ελλάδα

Τί κάνουν τα «Κέντρα Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» για τα παιδιά πρόσφυγες που δεν γινόταν πριν;

Προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη για την τυπική σχολική εκπαίδευση των μαθητών που προσαρμόζεται στις ατομικές τους ανάγκες. Επίσης, προωθεί και διευκολύνει τη συμμετοχή των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

 Υπάρχει κάποιο παιδί που θα παρουσιάζατε ως παράδειγμα επειδή έχει ανταποκριθεί καλά στη διδασκαλία που πραγματοποιείται στο Κέντρο;

Ο 6χρονος Εμράν από το Αφγανιστάν είναι ένας μαθητής με μηδενική ή περιορισμένη προηγούμενη σχολική εμπειρία. Τις πρώτες ημέρες που ξεκίνησε τα μαθήματα στο Κέντρο μας, ο Εμράν ήταν πολύ φοβισμένος και φαινόταν αμήχανος κατά την παρακολούθηση των μαθημάτων γλώσσας και δημιουργικών δραστηριοτήτων. Οι χαμηλές επιδόσεις του στα μαθήματα και το γεγονός ότι ακόμα δεν είχε κάνει φίλους, τον εμπόδισαν να ζήσει χαρούμενα τις πρώτες σχολικές του εμπειρίες. Λίγες εβδομάδες αργότερα, παρακολουθώντας τα μαθήματα στο Κέντρο, ο μικρός Εμράν μεταμορφώθηκε σε έναν χαρούμενο και δραστήριο μαθητή! Ο Εμράν κατάφερε να κάνει γρήγορα πολλούς νέους φίλους, ενώ αυξήθηκαν οι επιδόσεις και η συμμετοχή του στα μαθήματα. Οι πρώτες σχολικές αναμνήσεις ενός ανθρώπου τον συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή του, γι’ αυτό πρέπει όλοι να βοηθάμε να δημιουργηθούν χαρούμενες και ευχάριστες αναμνήσεις για όλα τα παιδιά!

*Το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» υλοποιείται από το SolidarityNow με στήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF Greece.