Η Μπασίρα, η Μαρία και η εκπαίδευση – Αφιέρωμα: «Πριν χτυπήσει το κουδούνι»


Η 15χρονη Μπασίρα από το Αφγανιστάν και η δασκάλα της, Μαρία, γνωρίστηκαν στο «Κέντρο Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow που λειτουργεί στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Καβάλα. Τί έχουν να μας πουν για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως τη βιώνουν μέσα από το πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση»;

Μπασίρα, Αφγανιστάν

Τί έχεις μάθει μέχρι τώρα στο «Κέντρο Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων»;

Έχω μάθει πολλές νέες λέξεις. Πριν έρθω εδώ, δεν μπορούσα να μιλήσω καθόλου αγγλικά. Χάρη στα μαθήματα που παρακολουθώ στο Κέντρο, τώρα μπορώ να μιλήσω πολύ καλά! Ένα άλλο πράγμα που έχω μάθει είναι να καταλαβαίνω τους ανθρώπους γενικά και τους δασκάλους μου επίσης. Έχω μάθει να αγαπώ τους ανθρώπους, γιατί παίρνω πολλή αγάπη. Επίσης, έκανα πολλούς νέους φίλους!

Υπάρχει μια αγαπημένη σου στιγμή στο Κέντρο;

Όταν πηγαίνω στο Κέντρο νιώθω ότι μπορώ να εκφράζομαι, αλλά και να ακούω άλλους ανθρώπους (τους δασκάλους, τους συμμαθητές). Για μένα είναι πολύ σημαντικό καθώς πιστεύω ότι όσο περισσότερο μιλάμε τόσο καλύτερα μαθαίνουμε.

Μαρία Κατσικάρη, δασκάλα, Ελλάδα

Τί κάνουν τα «Κέντρα Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» για τα παιδιά πρόσφυγες που δεν γινόταν πριν;

Το Κέντρο παρέχει μια αίσθηση κανονικότητας και έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά. Εκτός από τα θέματα και την υποστήριξη της τυπικής εκπαίδευσης, τα παιδιά βελτιώνουν τις δεξιότητες  της ζωής τους, χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους και εξασκούν την κριτική τους σκέψη.

 Υπάρχει κάποιο παιδί που θα παρουσιάζατε ως παράδειγμα επειδή έχει ανταποκριθεί καλά στη διδασκαλία που πραγματοποιείται στο Κέντρο;

Δεν υπάρχει μόνο ένα παράδειγμα. Οι περισσότεροι από τους μαθητές που είναι συνεπείς έχουν κάνει εντυπωσιακή πρόοδο, όχι μόνο στις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες αλλά και στις διαπροσωπικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

*Το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» υλοποιείται από το SolidarityNow με στήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF Greece.