Με την κατάλληλη υποστήριξη, ο κος Σ. κατόρθωσε αυτό που νόμιζε ακατόρθωτο


από την Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και απαιτητικές υποθέσεις που κλήθηκε να χειριστεί η ομάδα της κοινωνικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας (ΚΑΑ) του SolidarityNow πρόσφατα, ήταν η υπόθεση ενός 68χρονου Έλληνα με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο κος Σ. απασχολούνταν σε διάφορους εργασιακούς τομείς για να μπορεί να συντηρεί την οικογένειά του. Η ζωή του άλλαξε δραματικά πριν από περίπου δώδεκα χρόνια, όταν διαγνώστηκε με σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες που σταδιακά επιδεινώθηκε. Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια αναπνέει βοηθούμενος από φορητή αναπνευστική συσκευή, η οποία του επιτρέπει να μένει έξω από το σπίτι του για πολύ περιορισμένο χρόνο και μόνο με την υποστήριξή της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το μόνο εισόδημα της οικογένειάς του προέρχονταν από τη μερική απασχόληση της συζύγου του.

Όταν ο κος Σ. ζήτησε για πρώτη φορά βοήθεια από την κοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, πίστευε ότι οι κοινωνικές παροχές είναι απρόσιτες, επειδή οι διαδικασίες είναι πολύ περίπλοκες.

Άμεσα ο κος Σ. ενημερώθηκε για τα τέσσερα διαφορετικά προγράμματα στήριξης: επίδομα αναπηρίας, συντάξεις/προνοιακό επίδομα ανασφάλιστων ηλικιωμένων, κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος και νερού. Στη συνέχεια, η ομάδα της κοινωνικής υπηρεσίας του Κέντρου προγραμμάτισε ραντεβού σε δημοτικά γραφεία, όπου ο ωφελούμενος μπορούσε να υποβάλει τις απαραίτητες αιτήσεις.

Επιπλέον, λόγω της κατάστασης της υγείας του κου Σ., η οποία δεν του επέτρεπε να παραστεί αυτοπροσώπως σε αυτές τις υπηρεσίες, η κοινωνική υπηρεσία επικοινώνησε με το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, ώστε η σύζυγός του να λάβει την εξουσιοδότηση και να μπορέσει να τον εκπροσωπήσει.

Μετά από πολλές αφοσιωμένες προσπάθειες των ανθρώπων της κοινωνικής υπηρεσίας του Κέντρου, ο κος Σ. κατάφερε να λάβει τα επιδόματα που δικαιούται, γεγονός που δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα για αυτόν και που τον ενδυνάμωσε οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.

*Από 1/8/2021 έως 31/7/2022 η λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας.

**Από 1/7/2021 έως 30/6/2023, το Kahane Foundation χρηματοδοτεί την Ψυχοκοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας.

***Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.