Ο κος S. ξέρει τώρα ότι τον περιμένει ένα σπίτι


Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας*

Όταν ο κ. S. κάθισε μαζί μας στην Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, μας μίλησε για το πώς «αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τη χώρα μου, όχι για μια καλύτερη ζωή, αλλά για την ίδια μου τη ζωή». Εννοούσε ότι στη χώρα καταγωγής του στοχοποιήθηκε και καταδιώχθηκε υπό συνθήκες καταπάτησης δικαιωμάτων και ελευθεριών, επειδή είχε διαφορετικά πιστεύω από το καθεστώς και λόγω της δουλειάς του τα δημοσιοποιούσε.

Μετά την είσοδό του στην Ελλάδα και την κατάθεση αιτήματος ασύλου, περίπου 1,5 χρόνο πριν, διαγνώστηκε με καρκίνο σε ηλικία μόλις 39 ετών. Ένας καινούριος εχθρός απειλεί πλέον τη ζωή του και ο κ. S. άρχισε ένα νέο αγώνα. Παρακολουθείται σε δημόσιο νοσοκομείο και κάνει τις απαιτούμενες χημειοθεραπείες και νοσηλείες, όμως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται από τις δυσκολίες της καθημερινής διαβίωσης, με κυριότερη την έλλειψη στέγης.

Για αυτά τα ζητήματα απευθύνθηκε για υποστήριξη στην υπηρεσία μας. Κάθε φορά που ο κ. S. βγαίνει από μια βραχύχρονη νοσηλεία, αναζητά με αγωνία ένα μέρος να μείνει, κάποιον που θα δεχτεί να τον φιλοξενήσει για λίγο, μια εφήμερη και πρόχειρη διέξοδο για να διανυκτερεύσει, που είναι πάντα ακατάλληλη και επισφαλής για την κατάσταση της υγείας του.

Αιτηθήκαμε στέγαση μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών του προγράμματος στέγασης για αιτούντες άσυλο και συναντήσαμε βέβαια τις ανεπάρκειες και τις βασανιστικές αναμονές του συγκεκριμένου συστήματος. Παρ’ όλα αυτά, με επίμονη προσπάθεια και συνεχή μέριμνα για την υπόθεσή του, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε θέση στέγασης σε κάπως συντομότερο από το σύνηθες διάστημα.

Την επόμενη φορά που θα βγει από το νοσοκομείο, ο κ. S ξέρει ότι δεν θα χρειαστεί να ψάχνει, ότι τον περιμένει ένα σπίτι, ένας ασφαλής χώρος που θα μπορεί πλέον να ξεκουράζεται, να σιτίζεται καλύτερα και να φροντίζει τον εαυτό του. Κι εμείς ξέρουμε ότι μπορεί να συμβάλλαμε να κρατηθεί ζωντανή η αξιοπρέπεια με την οποία αυτός ο άνθρωπος αντιμετωπίζει όσα του έχουν συμβεί και ότι του κρατήσαμε αλληλέγγυα το χέρι στην προσπάθειά του για «την ίδια του τη ζωή».

*Από το Μάιο 2019, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ CROWE. Το ΚΑΑ υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.