Την ίδια θάλασσα πέρασαν κάποτε κι οι γονείς μου


Μπαίνοντας στο διαμέρισμα, που από σήμερα θα φιλοξενεί την 4μελή οικογένεια από τη Συρία, η ματιά όλων μας έπεσε σε δυο μεγάλα λούτρινα ζωάκια πάνω στον καναπέ. Ήταν τα δώρα του κ.Δ. στα δύο παιδιά της οικογένειας: τον Μ. 8 ετών και την Κ. 5 ετών. Χρειάστηκε να περάσει λίγη ώρα, ώσπου τα παιδιά -που μέχρι εκείνη τη μέρα ζούσαν σε ένα εγκαταλειμμένο ερείπιο στην πλατεία Βικτωρίας- να νιώσουν άνετα και ασφαλή για να πλησιάσουν μόνα τους και να πάρουν αγκαλιά τα καινούρια τους παιχνίδια. Ο κ.Δ. συνταξιούχος με μεγάλα παιδιά, πρόσφερε το σπίτι του για να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Δεν τον εμπόδισε η προχωρημένη ηλικία του, ούτε τα προβλήματα υγείας, τον οδήγησε η ζεστή του καρδιά και οι εικόνες ανθρώπων άστεγων και εξαντλημένων.
Η μητέρα κάθισε ανακουφισμένη στον καναπέ και συζητήσαμε ότι θα μπορέσει επιτέλους να έχει ένα σπίτι για να φέρει στον κόσμο το μωρό που περιμένουν, το τρίτο τους παιδάκι, έτσι όπως αξίζει σε κάθε μητέρα και σε κάθε νεογέννητο. Ο πατέρας, μας έδειχνε φωτογραφίες του γκρεμισμένου σπιτιού τους στη Συρία, και μας μίλαγε για την ευθύνη και την αγωνία του να κρατήσει την οικογένειά του ζωντανή και ασφαλή.
«Την ίδια θάλασσα που περάσατε εσείς, πέρασαν κάποτε και οι γονείς μου και ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα», είπε ο κ.Δ και, με τη βοήθεια του διερμηνέα, μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. Αργότερα, η συγκίνηση υποχώρησε και πιάσαμε τις συζητήσεις για το σπίτι, είδαμε τους χώρους και τα πράγματα, βγήκαμε στη βεράντα, άρχισε η οικογένεια να κάνει σχέδια: πώς θα κοιμούνται, τί θα μαγειρέψουν, πού θα βάλουν τα πράγματά τους…
Μέχρι να φύγουν για τη χώρα μετεγκατάστασης, θα ζήσουν προστατευμένοι και αξιοπρεπώς σε αυτό το σπίτι. Θα θυμούνται πάντα ότι εδώ απέκτησαν το καινούριο τους μέλος.
Εάν κι ΕΣΥ θέλεις να φιλοξενήσεις έναν πρόσφυγα στο σπίτι σου, κάλεσέ μας 210 3233 816 ή στείλε email στο filoxenia@solidaritynow.org

To Πρόγραμμα Φιλοξενίας & Στέγασης Home for Hope υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση από την ΕΕ.