Το μαγικό των γυναικών μέσα από τα μάτια των φίλων τους.

Copyright SolidarityNow

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας | 8 Μαρτίου 2022

Η Jamila είναι από τη Συρία και ήρθε στην Ελλάδα το 2019. Από το 2021, ζει στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων Δράμας με τα τέσσερα παιδιά της. Εκεί, είναι ωφελούμενη του «Φιλικού Χώρου για τις Γυναίκες»* του SolidarityNow και συμμετέχει σε δραστηριότητες και συζητήσεις.

Η Κατερίνα είναι κοινωνική λειτουργός και εργάζεται στην οργάνωση από τον Δεκέμβριο του 2020. Κάθε της μέρα την περνά στον «Φιλικό Χώρο για τις Γυναίκες» μαζί με τις γυναίκες της, όπως λέει. Περισσότερο απ’ όλα αγαπά τον τρόπο με τον οποίο γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου καταφέρνουν και επικοινωνούν.

H Jamila μέσα από τα μάτια της Κατερίνας:

«Η Jamila μου έδειξε πως είναι μια γυναίκα που δεν σταματάει να ελπίζει. Μέσα από τις δυσκολίες γινόταν ολοένα και πιο ευγενική, πιο δραστήρια και πιο πρόθυμη να εξυπηρετήσει. Είχε τόση θέληση να επικοινωνήσει μαζί μου, που φτάσαμε στο σημείο να μη χρειαζόμαστε διερμηνέα! Για εμένα, η Jamila είναι μια γυναίκα παράδειγμα, μια γυναίκα που παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζει να ελπίζει, να μην τα παρατά και να ζει προσπαθώντας για το καλύτερο». 

H Κατερίνα μέσα από τα μάτια της Jamila:

«Η Κατερίνα είναι ευγενική με τα παιδιά μας τη στιγμή που δεν είμαστε ούτε εμείς! Ενδιαφέρεται για εμάς (τις γυναίκες) και κάθε μέρα έρχεται στην πόρτα μας. Δεν το σταμάτησε ποτέ ακόμα και όταν κάναμε πως δεν ήμασταν μέσα (γελάει). Έχει μια μεγάλη ανοιχτή καρδιά να ακούσει τα προβλήματα και τη γκρίνια μας. Όταν είχε μια γυναίκα πρόβλημα, την άλλη μέρα ερχόταν να μας φωνάξει να συζητήσουμε για ένα παρόμοιο θέμα.

Κατερίνα, με έκανες καλύτερη. Είσαι η γειτόνισσά μου», Jamila. 

*Οι «Φιλικοί Χώροι για τις Γυναίκες» λειτουργούν από το SolidarityNow σε 14 ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο με την υποστήριξη της UNICEF Greece, του IOM Greece και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.