Το όνομά μου είναι Fateme. Το όνομά μου είναι Parvin.

Copyright SolidarityNow

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας | 8 Μαρτίου 2022

Το όνομα μου είναι Fateme και είμαι από το Ιράν.

Για μένα η 8η Μαρτίου είναι πολύ μπερδεμένη γιατί σε όλο τον κόσμο μία μέρα είναι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Εγώ δε συμφωνώ καθόλου, όλες οι μέρες είναι μέρες για τη γυναίκα.

Οι γυναίκες είναι πάρα πολύ δυνατές. Μπορεί να μην έχουν σωματική δύναμη αλλά έχουν ψυχική δύναμη.

Το μόνο μήνυμα που έχω για τις γυναίκες με αφορμή την 8η Μαρτίου είναι να αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, να μη σταματούν να παλεύουν για την ισότητα.

Κι εγώ παλεύω. Για αυτό επιδιώκω τη γνώση. Στο πρόγραμμα HELIOS*, βρήκα υποστήριξη σε διάφορα θέματα και απέκτησα γνώσεις. Τα μαθήματα ελληνικών με τον δάσκαλο του SolidarityNow με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Χρησιμοποιώ όσα μαθαίνω για να βρω εργασία και να είμαι ανεξάρτητη.

——–

Το όνομα μου είναι Παρβίν και είμαι από το Ιράν.

Είμαι 42 χρονών και βρίσκομαι στην Ελλάδα εδώ και περίπου δύο χρόνια. Πέρασα πολύ δύσκολα μέχρι να φτάσω σε αυτό το σημείο αλλά ευτυχώς τώρα έχω τη δική μου ζωή, έχω μπορέσει να σταθώ στα πόδια μου και είμαι ανεξάρτητη.

Όλες οι μέρες του χρόνου θα έπρεπε να γιορτάζονται ως ξεχωριστές για τις γυναίκες. Στη χώρα μου τα δύο φύλα δεν είναι ίσα και το να δουλεύουν για παράδειγμα στον ίδιο χώρο αποτελεί ταμπού. Από την άλλη, εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα και η ισότητα των φύλων είναι περισσότερο αισθητή. Πιο συγκεκριμένα, εγώ έχω μία επιχείρηση εδώ στη Θεσσαλονίκη (κομμωτήριο) και το πλαίσιο και της οργάνωσης αλλά και της χώρας ήταν πολύ υποστηρικτικό για να ανοίξω μία τέτοια επιχείρηση παρότι είμαι μία γυναίκα που είναι μόνη της στην Ελλάδα. Για αυτό είμαι βαθιά ευγνώμων για αυτούς που με βοήθησαν και για το γεγονός ότι μπόρεσα να σταθώ στα πόδια μου και να είμαι όσο πιο ανεξάρτητη γίνεται.

Όλα αυτά τα κατάφερα γιατί, όταν τελείωσα με τις διαδικασίες ασύλου, με ενημέρωσαν για το πρόγραμμα HELIOS και γράφτηκα στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη. Πίστευα ότι έπρεπε να ενσωματωθώ στην τοπική κοινωνία και να μάθω ελληνικά. Το πρόγραμα με βοήθησε πάρα πολύ να μάθω ελληνικά αλλά και με τις δημόσιες υπηρεσίες και την ελληνική γραφειοκρατία.

 *To SolidarityNow είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM Greece), στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.