Το SolidarityNow διοργανώνει έκθεση με έργα προσφύγων στο Μουσείο Προσφύγων της Θεσσαλονίκης


Η τέχνη, μέσο έκφρασης και θεραπείας για τους πρόσφυγες

Το SolidarityNow διοργανώνει έκθεση έργων τέχνης ανήλικων και ενήλικων προσφύγων και προσφυγισσών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου και της Εβδομάδας Προσφύγων που ακολουθεί (Refugee Week, 20-26/6/2022). Τα έργα θα φιλοξενηθούν από τις 13 έως και τις 20 Ιουνίου, στο Μουσείο Προσφύγων Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθετα η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό επαγγελματιών φωτογράφων και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Περιεχόμενο της έκθεσης αποτελούν έργα ζωγραφικής, ποιήματα, κατασκευές και φωτογραφίες που έχουν δημιουργήσει ωφελούμενοι, πρόσφυγες και προσφύγισσες, στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, στα Kέντρα Aλληλεγγύης, στα «Κέντρα Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» και στα «Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης» του SolidarityNow στη Βόρεια Ελλάδα (Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Βαγιοχώρι, Νέα Καβάλα, Θεσσαλονίκη), όπου υλοποιούνται τα προγράμματα: «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF Greece και «HELIOS», σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές και ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα υλοποιήσει το SolidarityNow, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προσφύγων που διοργανώνεται από την οργάνωση Refugee Week κάθε χρόνο. Για το 2022, ο τίτλος της θεματικής για την Εβδομάδα Προσφύγων είναι “Healing”, δηλαδή η αμοιβαία φροντίδα και η ανθρώπινη ικανότητα για επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς.

Αρωγός στη διοργάνωση της έκθεσης είναι ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών που παραχωρεί στο SolidarityNow τους χώρους του Μουσείου Προσφύγων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό 13 έως 20 Ιουνίου, κάθε μέρα 13.00 – 21.00. Στις 20 Ιουνίου, 17.00-21.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ολοκλήρωση της έκθεσης με μουσικές εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά.