Αποκλεισμός δικαιούχων του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (ΚΕΑ) λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα


Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow

Η εισοδηματική ενίσχυση μέσα από το πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» αποτελεί το μοναδικό μέσο οικονομικής υποστήριξης για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες αλλά και αλλοδαπούς που διαβιούν στην Ελλάδα, κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος, προσδιορίζονται μέσα από εισοδηματικά και άλλα περιουσιακά κριτήρια, τα οποία έχουν καθοριστεί με γνώμονα την όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή του.

Στην πράξη όμως, παρατηρείται ότι ορισμένες φορές, αποφάσεις που αφορούν τη γενικότερη οικονομική πολιτική και οδηγούν έμμεσα στον επανακαθορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, αποκλείουν από τη συγκεκριμένη οικονομική υποστήριξη, άτομα και οικογένειες των οποίων η πραγματική οικονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί αυτόν τον αποκλεισμό.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο πρόσφατος επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και η αύξησή τους, ιδιαίτερα σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, δικαιούχοι του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, αποκλείονται από την καταβολή του, λόγω της αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους, στο οποίο διαβιούν.

Η κα Ε.Χ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ε.Χ., ωφελούμενης του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow, η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος της οποίας αυξήθηκε από τις 60.000 στις 115.000 ευρώ, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ το θεσπισμένο για το ΚΕΑ όριο των 90.000. Η συγκεκριμένη γυναίκα δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα, είναι άνω των 55 ετών και αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα υγείας, τα οποία καθιστούν την οικονομική ενίσχυση του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο το ΚΕΑ, καθώς το συγκεκριμένο περιουσιακό όριο εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό των δικαιούχων και άλλων κοινωνικών παροχών, όπως η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων κλπ.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στη σελίδα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων: https://opeka.gr/elachisto-engyimeno-eisodima-kea/plirofories/.


*Από 1/8/2021 έως 31/7/2022 η λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας.

 **Από 1/7/2021 έως 30/6/2022, το Kahane Foundation χρηματοδοτεί την Ψυχοκοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας.

 ***Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.