«Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» από το SolidarityNow: Ένας πλήρης κύκλος παιδικής προστασίας και μη τυπικής εκπαίδευσης ολοκληρώνεται


Το 2021 αποτέλεσε την 5η και τελευταία χρονιά των παρεμβάσεων του SolidarityNow σχετικά με την παιδική προστασία και τη μη τυπική εκπαίδευση, μέσω του προγράμματος «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας», τα οποία υποστηρίχθηκαν από τη UNICEF και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξεκινώντας το 2016, με τη μοναδική ομάδα πεδίου να εργάζεται σε ένα μικρό κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά για να υποδεχτεί ευάλωτες οικογένειες και παιδιά που έφταναν από τα νησιά, το έργο χάραξε μια αξιοσημείωτη τροχιά, καλύπτοντας τις εξελισσόμενες ανάγκες των προσφύγων στην Ελλάδα. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, το έργο υποστήριζε ομάδες πεδίου σε 14 προσφυγικές δομές στην Κεντρική Ελλάδα, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο. Μέσω των συμπληρωματικών υπηρεσιών παιδικής προστασίας και μη τυπικής εκπαίδευσης, το πρόγραμμα είχε ως βασικό άξονα τη φροντίδα για την ευημερία των παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους, υποστηρίζοντάς τα να κάνουν βήματα προς το μέλλον.

5η φάση του προγράμματος: Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021

Το 2021 έφερε μαζί του τις δικές του προκλήσεις, πέραν της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19: νέες προκλήσεις στη νομοθεσία για το άσυλο, διοικητικά εμπόδια στη χρηματική βοήθεια και διάφορα εμπόδια στην πρόσβαση στο σχολείο άσκησαν πίεση στους ωφελούμενους στο πεδίο και κατέστησαν την παρεχόμενη βοήθεια από τις ομάδες των «Κέντρων Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» ακόμα πιο χρήσιμη. Οι ομάδες των Κέντρων του SolidarityNow κατάφερναν συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες έφταναν στους ωφελούμενους με τρόπο αποτελεσματικό και ποιοτικό.

Τον Οκτώβριο του 2021, το έργο ολοκλήρωσε την πλειοψηφία των δραστηριοτήτων του, με εξαίρεση τους Φιλικούς Χώρους προς τις Γυναίκες, που συνεχίζουν να υποδέχονται γυναίκες και κορίτσια μέχρι το τέλος του χρόνου. Το σκέλος της μη τυπικής εκπαίδευσης θα συνεχιστεί επίσης, μέσω του ευρύτερου προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» της UNICEF, ένα πρόγραμμα που όχι μόνο θα φέρει, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει να χτίζει πάνω στη βάση της κληρονομιάς των Κέντρων.

Τα επιτεύγματα του προγράμματος σε αριθμούς:

  • 8.500 συνολικοί ωφελούμενοι: 4.987 παιδιά και 3.513 ενήλικες
  • 2.451 παιδιά είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής προστασίας
  • Υποστηρίχθηκαν 203 ασυνόδευτα παιδιά και 44 άτομα με αναπηρία
  • 74 επιζώντες σεξουαλικής βίας και έμφυλης βίας εντοπίστηκαν και έλαβαν εξειδικευμένη υποστήριξη και φροντίδα
  • 2.536 παιδιά και 95 ενήλικες συμμετείχαν σε μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης
  • 1829 γυναίκες και κορίτσια είχαν πρόσβαση στους Φιλικούς Χώρους για Γυναίκες
  • 2.246 ενήλικες και παιδιά έλαβαν νομική υποστήριξη
  • 2.950 ενήλικες και παιδιά έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Ένα ολιστικό μοντέλο ατομικής και ομαδικής υποστήριξης

Για τις ομάδες πεδίου του προγράμματος, κάθε ωφελούμενος και κάθε ανάγκη του υπήρξε μοναδική. Οι επαγγελματίες παιδικής προστασίας παρείχαν διαχείριση υποθέσεων προστασίας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και εκπροσώπηση, πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, οι δάσκαλοι μη τυπικής εκπαίδευσης παρείχαν επί τόπου μαθήματα και σχολική στήριξη, στην προσπάθεια να αποτραπεί η σχολική διαρροή και να βελτιωθεί το μορφωτικό επίπεδο και οι δεξιότητες ζωής κάθε παιδιού.

«Το SolidarityNow είναι περήφανο για τα συνολικά επιτεύγματα του έργου με σημαντικούς συνοδοιπόρους τη UNICEF και τον ΔΟΜ. Ήταν ένα ταξίδι σε δεκάδες τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα, με εκατοντάδες επαγγελματίες και χιλιάδες πρόσφυγες που ωφελήθηκαν. Οι βέλτιστες πρακτικές που συγκεντρώθηκαν μέσω του έργου αποτελούν πλέον παρακαταθήκη μας. Κρατάμε τις αναμνήσεις των ανθρώπων που μοιραστήκαμε μαζί τους την προσπάθεια, τις ζωές που άλλαξαν, τις δραστηριότητες που απέφεραν καρπούς, το συλλογικό έργο που απαντά στις προκλήσεις. Όλα αυτά, μας εμπνέουν σήμερα και αύριο. Συνεχίζουμε σχεδιάζοντας νέες παρεμβάσεις, θέτοντας υψηλότερους στόχους, απαντώντας στις ανάγκες των ανθρώπων και στην αποστολή μας για δίκαιες και ανοιχτές κοινωνίες», Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια SolidarityNow.

*To πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» υποστηρίζεται από τη UNICEF και τον IOM Greece, με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε..