Η Ηλιάνα, μαθήτρια, και η Λουίζα, δασκάλα, μιλούν για τη συνάντησή τους μέσω της εκπαίδευσης – Αφιέρωμα: «Πριν χτυπήσει το κουδούνι»


Η 12χρονη Ηλιάνα από τη Συρία είναι μαθήτρια της Λουΐζας στο «Κέντρο Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» που λειτουργεί στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων του #SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τις απαντήσεις τους μαθαίνουμε για το θετικό αποτύπωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ζωές τους.

Ηλιάνα, Συρία (Κουρδικής καταγωγής)

Τί έχεις μάθει μέχρι τώρα στο «Κέντρο Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» που λειτουργεί στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων;

Έχω μάθει να μιλάω ελληνικά και αγγλικά. Επίσης, έμαθα ότι τα αγόρια και τα κορίτσια είναι το ίδιο ικανά. Το Κέντρο είναι σαν το σπίτι μου, όταν είμαι εδώ αισθάνομαι ότι είμαι σπίτι.

Υπάρχει μια αγαπημένη σου στιγμή στο Κέντρο;

Όταν αγκαλιάζω τους δασκάλους μου, αυτή είναι μια πολύ αγαπημένη μου στιγμή. Επίσης, αγαπώ να διαβάζω, να κάνω τα μαθήματά μου και να μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα.

Λουΐζα Ρουσομάνη, Ελλάδα

Τί κάνουν τα «Κέντρα Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» για τα παιδιά πρόσφυγες που δεν γινόταν πριν;

Το πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν τα «Κέντρα Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow, προωθεί την τυπική εκπαίδευση σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, αφού μέσω του προγράμματος υποστηρίζεται και διασφαλίζεται η εγγραφή των παιδιών σε αυτή. Επιπλέον, παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παραπέμπουμε σε άλλες οργανώσεις και φορείς, προκειμένου να προσφέρουμε ολοκληρωμένη υποστήριξη στα παιδιά που παλεύουν με πολλαπλές αλλαγές. Τέλος, επενδύουμε στην επικοινωνία και στη συνεργασία μεταξύ των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ), που αποτελεί τη βάση και τον οδηγό μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αποτελεσματικά τους μαθητές μας.

 Υπάρχει κάποιο παιδί που θα παρουσιάζατε ως παράδειγμα επειδή έχει ανταποκριθεί καλά στη διδασκαλία που πραγματοποιείται στο Κέντρο;

Τη 12χρονη Ηλιάνα που τώρα τελειώνει το ελληνικό δημοτικό σχολείο! Η Ηλιάνα συμμετέχει σχεδόν καθημερινά στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες που οργανώνονται με βάση τα ενδιαφέροντα των μαθητών στο «Κέντρο Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων, παρά το γεγονός ότι ζει με την οικογένειά της αρκετά μακριά από αυτό. Με την υποστήριξή μας, η Ηλιάνα όχι μόνο βελτίωσε τις εκπαιδευτικές της επιδόσεις, αλλά ενίσχυσε την ταυτότητα και την αυτοεκτίμησή της. Διαπρέπει στο σχολείο ως μια από τις καλύτερες μαθήτριες της τάξης της και έχει αποκτήσει ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες που υποστηρίζουν την ένταξή της. Είμαστε πολύ περήφανοι για εκείνη και την οικογένειά της που στέκεται στο πλευρό της! 

*Η λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων υποστηρίζεται από τη UNICEF Greece.

*Το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» υλοποιείται από το SolidarityNow με στήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF Greece.