ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ_H Ελένη: «Αυτά τα κορίτσια είναι δυνατά»


«Μου αρέσει αυτή η αλληλεπίδραση που υπάρχει με τις μαθήτριες μου. Είναι μια σχέση δούναι και λαβείν, όχι μόνο με τα παιδιά, αλλά και με τις μητέρες τους. Βλέποντας στο πρόσωπό τους την ευγνωμοσύνη δεν μπορείς να μη συγκινηθείς και εσύ. Νιώθεις μια ευχαρίστηση που πηγάζει από όσα έχεις δώσει, η οποία μεταδίδεται και στα παιδιά. Τελειώνοντας το μάθημα νιώθω γεμάτη», μας λέει η 30χρονη Ελένη Κόντου, η οποία εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια στο SolidarityNow ως υπεύθυνη εκπαίδευσης.

Η Ελένη έχει σπουδάσει νηπιαγωγός και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή. Πριν ασχοληθεί με την εκπαίδευση προσφύγων είχε εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως νηπιαγωγός. Δυο διαφορετικοί κόσμοι μέσα στους οποίους ο δάσκαλος καλείται να ανταποκριθεί σε διαφορετικές ανάγκες. Από τη μια έχεις το ωραίο περιβάλλον του σχολείου και από την άλλη έχεις τα μαθήματα που γίνονται στα κοντέινερ στους χώρους φιλοξενίας. Από τη μια έχεις τους Έλληνες μαθητές και μετά μια ομάδα παιδιών που κουβαλάνε πολλά τραύματα, όπου η γνώση και η διδασκαλία ίσως να μην είναι προτεραιότητα όσο η επιβίωση, μας λέει η Ελένη.

Κι όμως τα ίδια παιδιά, παρά τις δυσκολίες, δεν το βάζουν κάτω. Τα κορίτσια και οι μαμάδες είναι δυναμικές, δεν έχουν παραιτηθεί, φροντίζουν τον εαυτό τους, στοιχείο που έχουν όλες οι γυναίκες. «Εμπνέομαι και συγκινούμαι και παίρνω μια ιδιαίτερη δύναμη, βλέποντάς τες. Εφόσον αυτά τα κορίτσια είναι δυνατά, έχουν πάθος και όρεξη να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους, γιατί να μην το κάνεις και εσύ;», σημειώνει η Ελένη. Αυτό που έχει διαπιστώσει είναι ότι τα κορίτσια, και ειδικά οι έφηβες, βλέπουν τις δασκάλες τους ως πρότυπο, «σαν ένα άνθρωπο που μπορεί να τους συμβουλεύσει πάνω σε διάφορα θέματα. Αντίστοιχα και οι μητέρες τους χαίρονται όταν συζητάμε μαζί τους», συμπληρώνει.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ελένη στις γυναίκες και στα κορίτσια είναι ότι πρέπει πάντα να έχουν όνειρα και στόχους. «Πρέπει να προσπαθείς να πετύχεις τα όνειρά σου, γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει ένας λόγος να συνεχίζεις να παλεύεις. Το βασικό είναι να νιώθεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις».

*Το Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης λειτουργεί με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Open Society Foundation (OSF/OSIFE).