ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Αλλαγές στη λειτουργία των Κέντρων Αλληλεγγύης της οργάνωσης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού


Μένουμε στο πλευρό σας με αλληλεγγύη και συνεχίζουμε μαζί με δύναμη!

Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου, 2020. Στο SolidarityNow παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη και στη χώρα μας ειδικότερα, και όλοι αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί μια περίοδο προκλήσεων για τους ωφελούμενούς μας, για τους εργαζόμενους στο ανθρωπιστικό πεδίο, για όλους τους συνανθρώπους μας και ειδικότερα, για τους πιο ευπαθείς. Αναγνωρίζοντας το ρόλο μας στην ανακούφιση των αναγκών των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις ζωτικές ανάγκες και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων Ελλήνων, μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας μέσα από τα Κέντρα Αλληλεγγύης μας.

Οι ομάδες μας θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στους συνανθρώπους μας, ακολουθώντας τη γενική οδηγία #ΜένουμεΣπίτι και σεβόμενες την προστασία της δημόσιας υγείας. Για την προστασία και το καλό όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συμμόρφωση με τα επίσημα εθνικά μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού, τα Κέντρα Αλληλεγγύης μας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα λειτουργούν από σήμερα ως εξής:

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, και προκειμένου οι ομάδες του να ανταποκριθούν άμεσα στο πιθανό κενό ενημέρωσης αλλά και να παρέχουν τακτικά επικαιροποιημένες πληροφορίες, καθώς τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, θα απαντάνε σε όλες τις ερωτήσεις/απορίες των πολιτών που αφορούν στις Υπηρεσίες του στο email: athens@solidaritynow.org και με inbox στο Facebook: https://www.facebook.com/athenssolidaritycenter/

Πιο αναλυτικά ανά Υπηρεσία:

Υπηρεσία Απασχολησιμότητας: οι Σύμβουλοι Απασχόλησης συνεχίζουν να παρέχουν πληροφορίες και να στηρίζουν τους ωφελούμενούς τους μέσω της ειδικής σελίδας της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας στο Facebook: https://www.facebook.com/Employability-Service-by-SolidarityNow-583793971990063/. Μέσω της σελίδας το κοινό μπορεί να λαμβάνει όλη τη σχετική ενημέρωση και κάθε νέα πληροφορία, αλλά και να επικοινωνεί ατομικά μέσω του inbox ώστε να λάβει απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα/αιτήματα. Παράλληλα, συνεχίζεται, όπου είναι απαραίτητο, η επικοινωνία και υποστήριξη σε ωφελούμενους και εργοδότες.

Λογιστική Υπηρεσία: παραμένει διαθέσιμη για διευκρίνιση σχετικών ζητημάτων, όπως φορολογικές δηλώσεις ή ζητήματα που σχετίζονται με την υποβολή και τις ανανεώσεις των κοινωνικών βοηθημάτων μέσα από τη σελίδα του Κέντρου στο Facebook: https://www.facebook.com/athenssolidaritycenter/ και στο email: athens@solidaritynow.org

Κοινωνική Υπηρεσία: συνεχίζει και online να στέκεται δίπλα στις ευάλωτες ομάδες, απαντώντας σε ερωτήματα και απορίες που προκύπτουν μέσα από τη σελίδα του Κέντρου στο Facebook: https://facebook.com/athenssolidaritycenter/ και στο email: athens@solidaritynow.org

Νομική Υπηρεσία: εξακολουθεί να υποστηρίζει και να χειρίζεται όλες τις υποθέσεις που έχει αναλάβει και παραμένει στη διάθεση του κοινού για διευκρίνιση ζητημάτων που σχετίζονται με τα νέα μέτρα αναστολής υπηρεσιών των διαφόρων φορέων. Όποις/α ωφελούμενος/η έχει απορίες σχετικά με την πορεία της υπόθεσής του/της που έχει αναλάβει η νομική Υπηρεσία του Κέντρου, ή σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί με τη λήξη των μέτρων, παρακαλείται να στείλει είτε email στο athens@solidaritynow.org είτε, μήνυμα/inbox στη σελίδα https://facebook.com/athenssolidaritycenter/ με το ερώτημά του. Θα ακολουθήσουν ειδικότερες ενημερώσεις σχετικά με τη λειτουργία των Δικαστηρίων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, της Υπηρεσίας Ασύλου, της Μονάδας Δουβλίνου και της Αρχής Προσφυγών.

Ψυχολογική Υπηρεσία: συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω τηλεδιάσκεψης σε όσες και όσους είναι ήδη ωφελούμενοι/ες της υπηρεσίας μας, και διαθέτουν πρόσβαση σε εφαρμογές βίντεο-κλήσης. Τις επόμενες μέρες, ψυχολόγος του Κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σας για να σας ενημερώσει σχετικά. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να καταθέτουν το αίτημά τους με inbox στη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/athenssolidaritycenter/ ή στο email: athens@solidaritynow.org.

Προς το παρόν η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη μόνο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Παράλληλα, οι ψυχολόγοι του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας παρέχουν ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων που αυτές τις μέρες σηκώνουν για όλες και όλους μας το βάρος της μάχης ενάντια στην πανδημία καθώς και σε συμπολίτες μας που βιώνουν έντονο στρες, άγχος ή φόβο και βρίσκονται σε απομόνωση ή καραντίνα. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν επικοινωνούν μαζί μας στέλνοντας μήνυμα/inbox στο Facebook: https://www.facebook.com/athenssolidaritycenter/ δηλώνοντας το αίτημά τους. Ψυχολόγος μας θα επικοινωνεί μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Και αυτή η υπηρεσία παρέχεται προς το παρόν μόνο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Αντίστοιχες υπηρεσίες στα Ελληνικά παρέχουν:

  • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης με εθελοντές γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς για ευπαθείς ομάδες. 214 214 2020
  • Αιγινήτειο Νοσοκομείο: Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης και γραμμές τηλεδιάσκεψης για πολίτες που βιώνουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Δευτέρα έως Παρασκευή στο 210 7297 957 από 10.00 π.μ. έως 04.00 μ.μ.*

Σάββατο και Κυριακή στο 210 7289 240 από 10.00 π.μ. έως 04.00 μ.μ.*

  • ΜΚΟ Κλίμακα: υποστήριξη και ιατρική συμβουλευτική σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας 2103417162-3

Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Για το επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη θα  παρέχονται εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή online μέσω skype. Η ομάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας με σκοπό να καλύψει επείγοντα περιστατικά καθώς και προγραμματισμένα ραντεβού.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του Κέντρου θα συνεχίσουν να επικοινωνούν με τους ωφελούμενους για τα προγραμματισμένα ραντεβού τους. Για κάθε περαιτέρω επικοινωνία, ερώτηση ή ενημέρωση μπορείτε να επικοινωνείτε στο thessaloniki@solidaritynow.org ή στο τηλέφωνο 2310 501030.

Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center, Θεσσαλονίκη

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center στη Θεσσαλονίκη, για το επόμενο διάστημα, θα παρέχονται εξ αποστάσεως. Η ομάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας με σκοπό να καλύψει επείγοντα περιστατικά καθώς και προγραμματισμένα ραντεβού. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα για online εξυπηρέτηση μέσω skype.

Το προσωπικό του Κέντρου θα συνεχίζει να δέχεται τις ερωτήσεις και τα αιτήματά σας τηλεφωνικά στο 2310555263- και 2310555266, αλλά και με inbox στη σελίδα του https://www.facebook.com/Blue_Refugee_Center_by_SolidarityNow-1702920630002785/.

Για κάθε περαιτέρω επικοινωνία, ερώτηση ή ενημέρωση μπορείτε να επικοινωνείτε και στο thebluecenter@solidaritynow.org.


* Από το Μάιο 2019, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ CROWE.  Το ΚΑΑ υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.

** Το Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε και λειτουργεί με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Open Society Foundation (OSF/OSIFE).

*** Η λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center) υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη UNICEF και χρηματοδοτείται από την ECHO (European Commission – Civil Protection & Humanitarian Aid Operations).