#livingtogether | Η ιστορία της Μάχα

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

«Δεν πίστευα ότι θα δουλέψω ποτέ στη ζωή μου!»

Η Μάχα είναι από τη Δαμασκό, είναι 30 χρονών ενώ τα μισά από τα χρόνια της είναι παντρεμένη! Η Μάχα και ο σύζυγός της έχουν πέντε πανέμορφα παιδιά, δύο κορίτσια και τρία αγόρια. Όλοι μαζί έφτασαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέρο, τον Οκτώβριο του 2016, ενώ μερικούς μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2017, τους υποδέχθηκε στη δομή φιλοξενίας της Τήλου η ομάδα του SolidarityNow.

«Η ζωή είναι ωραία εδώ. Μου αρέσει το νησί. Στην Τήλο δεν είναι όπως στις άλλες δομές φιλοξενίας. Πριν έρθω εδώ, φοβόμουν, γιατί ήξερα πώς είναι να είσαι σε νησί. Μόλις βγήκαμε από το πλοίο, τα μέλη  της οργάνωσης μάς υποδέχθηκαν με ένα «Καλώς ορίσατε!». Στη συνέχεια, άρχισα να ζω κανονικά, μια καθημερινότητα που είχα ξεχάσει. Πήγαμε να ψωνίσουμε, κουβεντιάσαμε με τις υπεύθυνες της οργάνωσης, ένοιωσα μια τρυφερότητα, λες κι οι άνθρωποι αυτοί να μας περιβάλλουν με μια ζεστασιά που υπερβαίνει τη δουλειά τους».

Η Μάχα διδάσκεται ελληνικά και αγγλικά, παρακολουθώντας τα μαθήματα που γίνονται στους χώρους της δομής φιλοξενίας, αν και τα ελληνικά τη δυσκολεύουν περισσότερο, όπως μας εξομολογείται.

Εδώ και λίγο καιρό η Μάχα εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο του νησιού ως καμαριέρα και περιγράφει με ενθουσιασμό αυτή την εμπειρία που βιώνει: «Αυτή είναι η πρώτη μου δουλειά. Δεν πίστευα ότι θα δουλέψω ποτέ στη ζωή μου στο παρελθόν. Τώρα δουλεύω και αισθάνομαι ότι έχει αλλάξει η ζωή μου. Η δουλειά είναι καλή για τη γυναίκα και ιδιαίτερα για τις γυναίκες από τη Συρία. Τώρα πια δεν κοιμάμαι και τρώω μόνο, έχω έναν σκοπό, έχω κάτι, έχω δουλειά. Τώρα προσφέρω και εγώ πράγματα στην οικογένειά μου, όχι μόνο ο άνδρας μου. Δουλεύουμε και οι δυο μας για το μέλλον της οικογένειάς μας. Πριν ήμουν σα μια καθημερινή γυναίκα, δεν είχα κάτι διαφορετικό, τώρα έχω, γνωρίζω ανθρώπους από άλλες χώρες, βλέπω πώς είναι η ζωή. Μαθαίνω νέα πράγματα κάθε μέρα».

Στη συνέχεια, αναφέρεται και στη δυσκολία του συζύγου της να δεχθεί τη δουλειά της, «γιατί στη Συρία οι γυναίκες δε δουλεύουν». Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει, αφού η Μάχα καταφέρνει να συνδυάσει το ρόλο της ως μητέρα και ως εργαζόμενη με επιτυχία και ο σύζυγος όχι μόνο είναι ευχαριστημένος αλλά δηλώνει και περήφανος δίνοντάς της τα συγχαρητήριά του!

Η Μάχα μιλά με γλυκύτητα και ευγνωμοσύνη για τον εργοδότη της και τονίζει ότι νοιώθει ότι την αντιμετωπίζει σαν Ελληνίδα, «μου μιλά με τον ίδιο τρόπο». Σήμερα, η Μάχα και ο σύζυγός της έχουν αποφασίσει ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην Τήλο γιατί «οι σχέσεις μας εδώ με τους ντόπιους είναι πολύ καλές και τώρα που δουλεύουμε νιώθουμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε τη ζωή μας από την αρχή!»


Η Μάχα Μπαράκα είναι ωφελούμενη του προγράμματος Στέγασης & Φιλοξενίας του SolidarityNow που διαμένει στην πρότυπη δομή στο νησί της Τήλου

Το πρόγραμμα Στέγασης και Φιλοξενίας του SolidarityNow, είναι μέρος του ESTIA, πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης υποστήριξης για την ένταξη και τη στέγαση, το οποίο υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

*Τα Προγράμματα Στέγασης και Φιλοξενίας υλοποιούνται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη χρηματοδότηση της European Civil Protection & Humanitarian Aid Operations (ECHO).

——————–

Τήλος – Πιλοτικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνύπαρξης

Το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων που δημιουργήθηκε το 2015 από το SolidarityNow, σε συνεργασία με τον Δήμο της Τήλου, ξεχώρισε ως παράδειγμα ενός τοπικής εμβέλειας έργου, μέσω του οποίου η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε τους πρόσφυγες υποστηρίζοντας την ομαλή ένταξη όσων θα παραμείνουν στο νησί. Η λειτουργία του Κέντρου αφορά στην παροχή στέγασης σε 50 ωφελούμενους, ενώ μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 100 άτομα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Δείτε το αφιέρωμα του BBC στο πρόγραμμα της Τήλου: https://www.bbc.com/news/av/world-europe-40586229/the-greek-island-where-syrian-refugees-are-welcome.