Όλοι είπαμε by[e] plastic!

K_Zirganos-Kazoleas for SolidarityNow

Μία ακόμη εκπαιδευτική δράση του SolidarityNow

Τι συνέβη τελικά το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, μεταξύ τριών μηχανημάτων, πλαστικών αντικειμένων και μιας ενθουσιασμένης ομάδας ανθρώπων;

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επιφύλασσε το τέλος Σεπτεμβρίου, 20 άνθρωποι ήρθαν με ενθουσιασμό και αυξημένη περιέργεια στο Διαπολιτισμικό Κέντρο «Διαδρομές» του SolidarityNow στις 11 το πρωί για να μάθουν πώς μπορούν να ανακυκλώσουν/αξιοποιήσουν μη χρήσιμα πλαστικά αντικείμενα.

Όλοι είχαν μαζί τους πλαστικά μπουκάλια σε διάφορα μεγέθη και σακούλες και για δύο ώρες ενημερώθηκαν, ρώτησαν και συμμετείχαν ενεργά σε μια διαδραστική διαδικασία ανακύκλωσης/αξιοποίησης πλαστικού υλικού.

Μετά τη γνωριμία μεταξύ των συνεργατών, των συμμετεχόντων και των εκπαιδευτών, το κοινό ενημερώθηκε για τις κατηγορίες και τις ποιότητες πλαστικού και στη συνέχεια όλοι ανέλαβαν να ξεχωρίσουν τα πλαστικά αντικείμενα που είχαν φέρει βάσει των γνώσεων που απέκτησαν. Σκοπός ήταν να δημιουργηθούν οι διαφορετικές κατηγορίες  πλαστικών, ώστε μετά με τις κατάλληλες τεχνικές η ομάδα να μπορέσει να μεταμορφώσει τα πλαστικά αντικείμενα σε κάτι νέο και δημιουργικό μέσα από τη χρήση των μηχανημάτων Precious Plastic.

Έτσι και έγινε.

Η διαδικασία ήταν απλή. Οι συμμετέχοντες τοποθετούσαν το πλαστικό αντικείμενο μέσα στο μηχάνημα κοπής, στη συνέχεια στο αντίστοιχο τήξης και τελικά το λιωμένο πλαστικό διοχετευόταν σε ένα πρότυπο καλούπι που είχε πολυγωνική μορφή. Αυτό που προέκυψε από το ανακυκλωμένο πλαστικό ενθουσίασε τους συμμετέχοντες!

Γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους: ήταν ένα πολυγωνικό πλακάκι που αν βαφτεί μπορεί να διακοσμήσει έναν τοίχο ή μπορεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί για παράδειγμα ως σουβέρ!

Με την υπόσχεση και άλλων πολλών ανάλογων δράσεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση και όλοι μαζί είπαν ‘Bye’ και ‘Βy Plastic’, αφού αρχικά αποχαιρέτησαν ένα μη χρήσιμο πλαστικό αντικείμενο και μετά δημιούργησαν ένα νέο χρηστικό αντικείμενο από πλαστικό.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: education@solidaritynow.org και δηλώστε έτσι το ενδιαφέρον σας να ενημερώνεστε για τις ανοιχτές στο κοινό προσεχείς εκδηλώσεις του προγράμματος Βy(e)Plastic.

*Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος By(e)Plastic που υλοποιείται από το SolidarityNow, με τη συνεργασία της Electra Energy Cooperative και της Precious Plastic Greece. Η δράση συνδέθηκε με το Στόχο 12 για «Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή», έναν από τους 17 συνολικά Στόχους της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ και αποτέλεσε μία από κοινού διοργάνωση του SolidarityNow και της Ελληνικής Πλατφόρμας Ανάπτυξης.

**Στο SolidarityNow όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις γίνονται στο πλαίσιο του δια βίου εκπαιδευτικού προγράμματος Education Matters | Η Εκπαίδευση Μετράει που υλοποιείται από το Δεκέμβριο του 2017, σε συνεργασία με την Almasar και την υποστήριξη του Φόρουμ Ανάπτυξης.