Στο πλευρό του Κωνσταντίνου. Στο πλευρό της Ελλάδας. Στο πλευρό της Ευρώπης.


Ο Κωνσταντίνος είναι ένας άνθρωπος μέσης ηλικίας, ο οποίος βίωσε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης με το ξεκίνημα της. Κατά την διάρκεια της οικονομικής ύφεσης και όντας ελεύθερος επαγγελματίας, ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να κλείσει την επιχείρηση του. Παρόλα αυτά, η  εν λόγω κατάσταση δεν φαίνεται να αποτελεί το χειρότερο που του συνέβη. Έξι μήνες πριν ο Κωνσταντίνος έλαβε ειδοποιητήριο έξωσης, οδηγώντας τον ίδιο και τη γυναίκα του προς αναζήτηση βοήθειας στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Εκεί ενημερώθηκε ότι μπορεί να καταλύσει προσωρινά για ένα χρόνο σε διώροφη πολυκατοικία επί της οδού Αχαρνών.
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες ο Κωνσταντίνος διαμένει με τη γυναίκα του στο παραπάνω οίκημα, όπου και μοιράζεται τα διαθέσιμα δωμάτια του διαμερίσματος μαζί με άλλες τρεις οικογένειες. Η εξεύρεση φαγητού, αποτελεί ένα άλλο σημαντικό θέμα, αφού η εβδομαδιαία τσάντα με τρόφιμα (κρέας, λαχανικά) που λαμβάνει από την πρόνοια του Δήμου Αθηναίων δεν αρκεί. Επιπλέον, ο Κωνσταντίνος αξίζει να σημειωθεί πως πάσχει από επιληψία, ενώ ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένος με την φροντίδα της άρρωστης γυναίκας του. Βέβαια, χωρίς την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί, καθώς ο Κωνσταντίνος είναι ανασφάλιστος.

Σε μια από τις επισκέψεις του στην πρόνοια του Δήμου Αθηναίων, ο Κωνσταντίνος ενημερώθηκε για το τρέχον σεμινάριο (πώληση λαχείων) που παρέχεται μέσω της υπηρεσίας απασχολησιμότητας της PRAKSIS στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας στο Παλαιό Φρουραρχείο. Ο Κωνσταντίνος επισκέφτηκε το Κέντρο Αλληλεγγύης για να ενημερωθεί πληρέστερα για το σεμινάριο της PRAKSIS και παράλληλα έλαβε πληροφορίες και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχονται. Έμεινε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος με την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών της PRAKSIS.

Ο Κωνσταντίνος ανησυχεί για το μέλλον και ειδικά για το θέμα της στέγασης μετά το πέρας της προσωρινής κατοικίας.

Παναγιώτης Μπουργαζάς
Κοινωνικός Επιστήμονας
Ασκούμενος SolidarityNow