Στο πλευρό του Κ. Η. Στο πλευρό της Ελλάδας. Στο πλευρό της Ευρώπης.


Η ακόλουθη ιστορία θα μπορούσε να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός καλώς σκηνοθετημένου ντοκιμαντέρ, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που βίωσε τη βαναυσότητα και διώχθηκε από τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις τους Σουδάν (Sudanese Armed Forces – SAF), στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί το σπίτι και την περιουσία του. Συγκεκριμένα ο άνθρωπος που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος και εφεξής θα αναφέρεται ως Κος. Χ. προέρχεται από τα όρη Νούμπα της δυτικής πολιτείας Κόρντοφαν.

Πριν μερικούς μήνες, το Δεκέμβριο του 2014 οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις στην προσπάθεια τους να πολεμήσουν τους αντάρτες στρατιώτες (Sudan People’s Liberation Army – SPLA) στα όρη Νούμπα εισέβαλαν και λεηλάτησαν το χωριό του Κου. Χ. αρπάζοντας όλα τα ζώα (πρόβατα, βοοειδή, καμήλες) προκείμενου να ταΐσουν τους στρατιώτες τους. Όταν ο Κος. Χ. τους ακολούθησε για να πάρει πίσω το κοπάδι του, αυτοί τον κατηγόρησαν ως κατάσκοπο των ανταρτών και τον κράτησαν αιχμάλωτο, βασανίζοντας τον (χτυπήματα με μεταλλική ράβδο στα πόδια) σε μια προσωρινή στρατιωτική βάση που έφτιαξαν για τις στρατιωτικές τους δράσεις. Παρόλα αυτά, ο Κος. Χ. κατόρθωσε να δραπετεύσει χάρη στη βοήθεια ενός αξιωματικού, λύνοντας του τα χέρια και αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή, με τον οποίο ήταν συμμαθητές στο λύκειο. Ο αξιωματικός αφήνοντας τον ελεύθερο του ζήτησε να μην αποκαλύψει πως κατόρθωσε να ξεφύγει αν συλλαμβανόταν.

Ο Κος. Χ. περπάτησε ως το πρωί της άλλης μέρας, όταν και συνάντησε ένα καμηλιέρη, ο οποίος προσφέρθηκε να τον πάρει μαζί του στο χωριό που έμενε. Εκεί ένας έμπορος και φίλος του πατέρα του μεσολάβησε ούτως ώστε να εγκαταλείψει το Σουδάν, ταξιδεύοντας με πλοίο στην Αίγυπτο και από εκεί στο Μπόντρουμ της Τουρκίας. Φτάνοντας στη Τουρκία ο Κος. Χ. επιβιβάστηκε σε ένα φορτηγό-ψυγείο, μαζί με άλλους ανθρώπους από τη Συρία, την Ερυθραία και τη Σομαλία και μεταφέρθηκαν σε ένα ξενοδοχείο όπου και έμειναν λίγες μέρες, έως ότου μεταφερθούν σε μια δασώδη περιοχή και από εκεί στο πλησιέστερο λιμάνι για να ταξιδέψουν προς Ελλάδα.

Ο Κος. Χ. έχει ήδη υποβάλλει αίτηση άσυλου και ελπίζει σε μια θετική εξέλιξη.
Η άποψη του για το Solidarity Now και τη δουλειά που γίνεται στο Παλαιό Φρουραρχείο είναι η ακόλουθη: ‘’Οι υπηρεσίες είναι ένα σημαντικό πράγμα για εμένα, γιατί όταν ήρθα στην Ελλάδα ήμουν αδύναμος (σωματικά) και τρομαγμένος. Πλέον αισθάνομαι πολύ καλά. Οι γιατροί της Praksis λένε πως η υγεία μου βελτιώνεται.’’

Παναγιώτης Μπουργαζάς
Κοινωνικός Επιστήμονας
Ασκούμενος SolidarityNow