Στο πλευρό του Νίκου. Στο πλευρό της Ελλάδας. Στο πλευρό της Ευρώπης.


Ο αλκοολισμός συνοπτικά θεωρείται ως μια ασθένεια που προκαλεί σωματικά και διανοητικά προβλήματα, δημιουργώντας έτσι επιπτώσεις στην κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου. Ο Νίκος είναι ένας νέος άνθρωπος που υπήρξε αλκοολικός, με την περίοδο εκείνη της ζωής του να χαρακτηρίζεται ως οριακή. Ύστερα από μια έντονη οικογενειακή διαμάχη ο Νίκος εγκατέλειψε τους γονείς και το σπίτι του, μένοντας άστεγος και χωρίς οικονομικούς πόρους.
Τον τελευταίο χρόνο, περιπλανιέται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προς αναζήτηση κατοικήσιμου χώρου. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήρθε αντιμέτωπος με πολύ δύσκολες καταστάσεις, χωρίς φαγητό και έλλειψη στοιχειώδους σωματικού καθαρισμού. Παράλληλα, βίωσε τον κοινωνικό στιγματισμό και την απόλυτη άρνηση βοήθειας από μέρους της πρόνοιας του δήμου του, εξαιτίας του προβλήματος του.
Παρόλα αυτά, ο Νίκος κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τον αλκοολισμό με την βοήθεια της αδελφότητας των Ανώνυμων Αλκοολικών, απέχοντας εδώ και ενάμιση μήνα από το αλκοόλ. Εξαιτίας ενός περιστατικού κλοπής του βιβλιάριου υγείας του και επιθυμώντας να λάβει ιατρική περίθαλψη η πρόνοια τον παρέπεμψε στο Φρουραρχείο και συγκεκριμένα στις υπηρεσίες της PRAKSIS.
Ο Νίκος είναι πολύ ενθουσιασμένος με τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας. Συγκεκριμένα ανέφερε: ‘’οι μόνοι που δέχτηκαν να με βοηθήσουν, ανεξαρτήτως του προβλήματος μου και του παρελθόντος μου είναι οι άνθρωποι της PRAKSIS’’, ‘’το employability είναι μια ζωτικής σημασίας υπηρεσία, αφού παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση σε υπολογιστές και internet για εύρεση εργασίας’’.
Ο Νίκος αυτό τον καιρό, διαμένει σε ένα εγκαταλειμμένο κτήριο στη Κηφισιά και πρόκειται να ξεκινήσει να πουλάει το περιοδικό δρόμου ‘’ΣΧΕΔΙΑ’’, μια πρωτοβουλία της ΜΚΟ Διογένης. Τελειώνοντας την αφήγηση του, ο Νίκος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πληροφόρηση και να ληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες αναφορικά με τον αλκοολισμό.

Παναγιώτης Μπουργαζάς
Κοινωνικός Επιστήμονας
Ασκούμενος SolidarityNow