800 άνθρωποι Υποστηρίχθηκαν το 2020 από τη Λογιστική Υπηρεσία στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Moe Hashemi

Η περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει στο Κέντρο Αλληλεγγύης, για όλους!  

Το να ετοιμάσεις και να υποβάλεις την ετήσια φορολογική δήλωση δεν είναι μια απλή υπόθεση για όλους τους ανθρώπους. Κι αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να μη γνωρίζουν τη διαδικασία υποβολής αλλά κυρίως, γιατί συχνά αγνοούν ότι από τη νομική υποχρέωση υποβολής της απορρέουν πολλά δικαιώματα που συνδέονται άρρηκτα με τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας. Τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους. Με αυτό ως άξονα, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow, μέσω της Λογιστικής Υπηρεσίας του -μία από τις πολλές υπηρεσίες που παρέχει-, από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, βοήθησε και στήριξε έμπρακτα περισσότερους από 800 συμπολίτες μας να διεκδικήσουν ουσιαστικά, μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα (ΚΑΑ) ανταποκρίνεται, μέσω των δωρεάν υπηρεσιών του, σε κάθε κοινωνική ανάγκη με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Βασικός στόχος παραμένει πάντα, να υποστηρίζει και να διευκολύνει τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης όταν αναπροσαρμόσαμε τον τρόπο δράσης μας λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών, αυτό συμβαίνει και τώρα που το Κέντρο Αλληλεγγύης λειτουργεί και πάλι με τη φυσική παρουσία εργαζόμενων και ωφελούμενων.

 

Συμβουλευτική & Λογιστική υπηρεσία

Διανύουμε την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Για μια σημαντική μερίδα συνανθρώπων μας -Ελλήνων και μη-, η υποβολή φορολογικής δήλωσης αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν επιδόματα, νομιμοποιητικούς αριθμούς και δικαιολογητικά, καθώς και άλλες κοινωνικές παροχές που συχνά αποτελούν για εκείνους τα μοναδικά εισοδήματα και τη μόνη δυνατότητά τους να μην είναι αφανείς πολίτες, αλλά να διεκδικούν ισότιμα τα δικαιώματά τους.

Η Συμβουλευτική & Λογιστική υπηρεσία που λειτουργεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας από τον Απρίλιο του 2018, καλύπτει τις ανάγκες πολλών συνανθρώπων μας χωρίς κανένα κόστος, παρέχοντας:

  • Συμβουλευτική για τη λήψη επιδομάτων και άλλων κοινωνικών παροχών, ρυθμίσεις οφειλών και
  • Λογιστική και φοροτεχνική υποστήριξη φυσικών προσώπων.

Ιανουάριος – Ιούνιος 2020

Από την αρχή του 2020 μέχρι σήμερα (α’ εξάμηνο), έχουν ωφεληθεί της Συμβουλευτικής & Λογιστικής Υπηρεσίας 800 άνθρωποι, με 1 στους 5 να είναι Ελληνόφωνος/η, 1 στους 4 Φαρσόφωνος/η και 1 στους 3 Αραβόφωνος/η. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας και του εξειδικευμένου προσωπικού της προσφέρονται μεταξύ άλλων: έκδοση και ανανέωση κάρτας ανεργίας, ανανέωση δωρεάν κάρτας για ΑμεΑ και άπορους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έκδοση ΑΦΜ, ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία, αίτημα για κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, αίτηση και ενεργοποίηση κλειδάριθμου, δηλώσεις για ακατάσχετο λογαριασμό, επιβολή αιτήσεων για επιδόματα.

«Δεν είναι μόνο η υποβολή της φορολογικής δήλωσης ή μιας αίτησης για τη λήψη ενός επιδόματος. Στην επαφή μας με τους ωφελούμενους, και προκειμένου να τους προσφέρουμε αυτό που χρειάζονται, μαθαίνουμε για τη ζωή τους. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τόσο ποικίλα προβλήματα, τόσο διαφορετικές ζωές. Πρώτο μέλημά μας είναι να είμαστε κοντά στους πιο ευπαθείς. Λόγω της υγειονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε όλοι, αμέσως μόλις επιστρέψαμε με φυσική παρουσία στο Κέντρο Αλληλεγγύης, καλέσαμε τηλεφωνικά τους πιο ηλικιωμένους ωφελούμενούς μας για να τους ενημερώσουμε ότι είμαστε εδώ, κοντά τους, και έτοιμοι να τους υποδεχθούμε ξανά για να κάνουμε μαζί τους όλα όσα χρειάζεται ώστε να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Αντίστοιχα ενημερώσαμε, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, σε διάφορες γλώσσες, τους ωφελούμενους που δε μιλούν ελληνικά. Αισθάνομαι ότι προσφέρω πολλά διευκολύνοντας τις ζωές των ανθρώπων που έχουν περισσότερο ανάγκη, πρακτικά και με αποτέλεσμα», αναφέρει ο Στέλιος Τσαβαλάς, επικεφαλής της Συμβουλευτικής & Λογιστικής Υπηρεσίας.

Μάθετε περισσότερα για το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας και τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες του στο https://www.solidaritynow.org/kentroallileggiisathinas/.

**Tο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ CROWE.  Το ΚΑΑ υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.