Θεσσαλονίκη: Υποστηρικτικές Υπηρεσίες


Σχεδόν από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου, η ανάγκη για μια υπηρεσία που θα στοχεύει στην ενημέρωση των εξυπηρετούμενων για θέματα που αφορούν στις δημόσιες υπηρεσίες διαγραφόταν ως απαραίτητη. Σταδιακά, η υπηρεσία αυτή συστάθηκε και εξελίχθηκε. Η απλή παροχή πληροφοριών δεν ήταν αρκετή, και έτσι προχωρήσαμε στην υποστήριξη σε διαδικασίες αιτήσεων για επιδόματα και βοηθήματα. Μέσα στο 2014, περισσότερες από 900 άτομα εξυπηρετήθηκαν μέσω αυτής της υποστηρικτικής δράσης, για τη συμπλήρωση αιτήσεων, τη σύνταξη αιτημάτων προς τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε μεταφράσεις και διαμεσολαβήσεις για κοινωνικά, νομικά και ιατρικά θέματα.
Παράλληλα, οι εξυπηρετούμενοι ενημερώνονται συνεχώς για δωρεάν δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην πόλη.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Η Αννίτα, μια Νιγηριανή μητέρα 4 παιδιών που ζει νόμιμα στην Ελλάδα για πάνω από 10 χρόνια, επισκέφθηκε το Κέντρο Αλληλεγγύης για μια νομική υπόθεση, τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, την ενημερώσαμε και για ένα νέο επίδομα προς όλους τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα, το οποίο θα μπορούσε να αιτηθεί.
Μια και δεν ήταν ενήμερη για το επίδομα αυτό, της εξηγήσαμε τη διαδικασία, η οποία έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσα από το σύστημα TAXIS, και τη βοηθήσαμε σε αυτό, αφού ούτε μόνη της μπορούσε να την κάνει, ούτε είχε τη δυνατότητα να αναθέσει την υπόθεσή της σε λογιστή.
Τη βοηθήσαμε να εκδώσει τον κωδικό για την πρόσβαση στο σύστημα, να συμπληρώσει την αίτηση στα ελληνικά και συνεχίσαμε να παρακολουθούμε το αίτημά της, Μερικές ημέρες αργότερα έλαβε 1000€ στον τραπεζικό της λογαριασμό.
Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αντιμετωπίσαμε πολλές περιπτώσεις ωφελουμένων που ήταν δικαιούχοι κάποιου επιδόματος, όμως δε το γνώριζαν ή δεν ήταν σε θέση να κινήσουν τη διαδικασία. Η κοινωνική υπηρεσία, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης , εντόπισε αυτές τις ανάγκες και παρείχε τη σχετική συνδρομή, καθοδήγηση και υποστήριξη.

Ιωάννα Φουρκιώτου, SolidarityNow