«Δεν πιστεύουμε στους ήρωες, αλλά στη δύναμη των ανθρώπων όταν αλληλεπιδρούν ειλικρινά»


Θοδωρής και Ελένη, εργαζόμενοι του SolidarityNow, πρόγραμμα Blue Dots

Εργοθεραπευτής με μεταπτυχιακές σπουδές και εκπαιδευτής της μεθόδου Σέρμπορν (Sherborne/κινησιοπαιδαγωγική μέθοδος), αλλά και με εμπειρία στην αφήγηση παραμυθιών και την εμψύχωση ομάδων ο Θοδωρής. Ψυχολόγος με σπουδές στο θέατρο και την ιστορία της τέχνης η Ελένη, επίσης με εμπειρία στην αφήγηση παραμυθιών και την εμψύχωση ομάδων, κατάλαβαν από την αρχή της επαγγελματικής τους γνωριμίας ότι «τα χνώτα μας ταιριάζουν, τα εργαλεία μας δένουν ωραία».

photos: Giorgos Moutafis for SolidarityNow

«Από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε ότι η συνεργασία μας θα είναι συναρπαστική», μας εξομολογούνται.

Η αποστολή μας ήταν η δημιουργία ενός ασφαλούς -ψυχολογικά και φυσικά- χώρου για τα παιδιά, όπου θα μπορούν να παίζουν, αλλά κυρίως να εκφράζονται. Συζητώντας ποιος θα έπρεπε να είναι ο βασικός μας στόχος, καταλήξαμε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη για τα προσφυγόπουλα είναι να κερδίσουν πίσω τους ρόλους που έχασαν. Τους ρόλους του παιδιού ή του εφήβου, του γιου ή της κόρης, του μαθητή, της μαθήτριας. Αναπτύξαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται πρωτίστως σε αυτό. Βασικό συστατικό της δουλειάς μας είναι η ειλικρινής επαφή και η φροντίδα για όλα τα παιδιά, αλλά και για το καθένα προσωπικά.

Φανταστείτε λοιπόν τη χαρά μας όταν, για παράδειγμα, στη συναυλία της παιδικής χορωδίας της δομής φιλοξενίας στην Ελευσίνα, οι γονείς μας έλεγαν ότι είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που χειροκροτούν τα παιδιά τους.

‘Η όταν, μετά από έναν τσακωμό, οι δυο εμπλεκόμενοι έφηβοι μάς ζήτησαν να συζητήσουμε το περιστατικό στην ομάδα εφήβων.

Ή όταν, σε εκδρομή μας στο adventure park τα παιδιά ονειρεύονταν να πιάσουν τον ουρανό.

Ή όταν έφτασε η στιγμή που η δομή φιλοξενίας δεν ήταν πια ένας διάδρομος σκιών, αλλά ένα κτίριο γεμάτο παιχνίδια και παιδικές φωνές.

Ή όταν, την πρώτη μέρα του σχολείου, τα παιδιά μάς έδειχναν περήφανα τις τσάντες τους και μας ζητούσαν βοήθεια στα μαθήματα.

Ή… ή… ή… και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλές-πολλές στιγμές ακόμα.

Για μας, κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Κάθε ένα από αυτά κουβαλά τη δική του ιστορία, τη δική του προσωπικότητα και το δικό του μέλλον. Αν καταφέραμε να αποτελέσουμε ένα μικρό στήριγμα στην πορεία τους, είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας. Δεν πιστεύουμε στους ήρωες, αλλά στη δύναμη που γεννιέται όταν οι άνθρωποι συναντιούνται και αλληλεπιδρούν ειλικρινά».

 

*Ο Θοδωρής και η Ελένη μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία και τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια εργασίας τους στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Ελευσίνα στο πλαίσιο λειτουργίας της μονάδας Blue Dots του SolidarityNow. Η δομή παρέμεινε ανοιχτή μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017.


To πρόγραμμα Blue Dots υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας.