Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Η οικογένεια της Hadia

(English) Copyright SolidarityNow

Αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας | 15 Μαίου 2021

Η Hadia και η οικογένειά της κατάγονται από ένα μικρό χωριό, το Χάνγκες της πόλης Ντοχόκ στο Ιράκ. Το 2019, η ίδια μαζί με τα 8 παιδιά της, έφτασε στην Ελλάδα μέσω Έβρου, έχοντας περπατήσει για αρκετές μέρες κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η Hadia όμως ποτέ δεν έχασε την πίστη της, γιατί πάντα είχε στο μυαλό της τα παιδιά της και την ευθύνη ότι πρέπει να καταφέρει να τα προφυλάξει. Μάλιστα από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Ελλάδα, ένιωσε την ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά στο καινούργιο μέλλον που τους περιμένει.

Σήμερα, ζουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στις Σέρρες. Αισθάνονται ικανοποιημένοι με τις συνθήκες της ζωής τους, γιατί τώρα ζουν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Επιπλέον, σήμερα τα παιδιά της πηγαίνουν στο σχολείο και μπορούν να σκεφτούν το μέλλον τους και να κάνουν όνειρα. Παράλληλα, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα φιλικό και υποστηρικτικό δίκτυο εντός της δομής με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Τα παιδιά έχουν αναπτύξει φιλίες, η Hadia έχει φιλικές σχέσεις με πολλές γυναίκες που μένουν στην ίδια δομή και έτσι νιώθουν ότι ανήκουν σε μια κοινότητα που τους προσφέρει ελπίδα και ζεστασιά.

Στην ερώτηση μας για το τί σημαίνει για εκείνη η «οικογένεια», μας απαντά: «Οικογένεια σημαίνει ευτυχία, αδέρφια, μητέρα και πατέρας, οικογένεια σημαίνει ζωή, είναι η ίδια η Ζωή», και συνεχίζει: «η οικογένεια μπορεί να αποτελείται είτε από πολλά είτε από λίγα μέλη, αρκεί όλοι να είναι ενωμένοι σαν ένα». Και προσθέτει συγκινημένη: «νιώθω πολύ υπερήφανη για την οικογένεια που έχω δημιουργήσει και εύχομαι να είμαι πάντα εκεί να την καμαρώνω και να αισθάνομαι ζεστασιά».

Η Hadia είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα με έντονη προσωπικότητα και είναι το στήριγμα για την οικογένειά της. Η ίδια ήταν πάντα εκεί να τους γεμίζει ελπίδα και όνειρα, δίνοντας την υπόσχεση στα παιδιά της ότι όλα θα πάνε καλά. Κοινό όνειρο των μελών της οικογένειας είναι να συνεχίζουν να είναι ασφαλείς, να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να είναι χαρούμενοι.

Για το μέλλον, η Hadia ονειρεύεται την επανένωση της οικογένειάς της σε μια ευρωπαϊκή χώρα, θα ήθελε στη Γερμανία, όπου θα διαμένουν όλοι μαζί και θα αλληλοϋποστηρίζονται. Επιδίωξή της Hadia είναι τα παιδιά της οικογένειας να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να τους δοθεί η δυνατότητα να σπουδάσουν και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Τότε άλλωστε και εκείνη θα είναι ολοκληρωμένη, όπως αναφέρει.

*Το Πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» του SolidarityNow υποστηρίζεται από τη UNICEF Greece και τον IOM Greece με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.