Το SolidarityNow στο πλευρό των προσφύγων από την Ουκρανία


Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις που συντελείται αυτόν τον αιώνα. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Στο SolidarityNow, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον Ουκρανικό λαό, που αντιμετωπίζει μια βαθιά ανθρωπιστική καταστροφή. Ο πόλεμος δεν αποτελεί μέσο για επίλυση κανενός είδους διαφορών. Κάθε πόλεμος έχει μόνο ηττημένους, οδηγεί στον ξεριζωμό του πληθυσμού, στην καταστροφή των υποδομών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος, υφαρπάζοντας εντέλει το μέλλον των ανθρώπων.

Στηρίζουμε την στάση και τα γρήγορα αντανακλαστικά που επιδεικνύουν οι Ευρωπαϊκές και Ελληνικές αρχές απέναντι στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία. Παραμένουμε πάντα στο πλευρό όλων όσων κινδυνεύουν και αναζητούν προστασία και εργαζόμαστε με συνέπεια και επιμονή ώστε αυτή η αλληλεγγύη που επιδεικνύεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σήμερα, να ισχύει για όλους τους ανθρώπους που υφίστανται διωγμούς και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε είδους κριτηρίου που γεννά διαχωρισμούς.

Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε όλους τους ανθρώπους που φεύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και καταφθάνουν στη χώρα μας.

  • Στο Κέντρο Αλληλεγγύης της οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας (Δομοκού 2, σταθμός Λαρίσης) παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες νομικής αρωγής, κοινωνικής προστασίας, ψυχολογικής υποστήριξης, λογιστικής υποστήριξης και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας.
  • Στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη (Ιωάννη Κωλέττη 25Δ) παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες νομικής αρωγής, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, υποστήριξης γονέων και παιδιών, εργασιακής υποστήριξης, μη τυπικής εκπαίδευσης (για παιδιά και ενήλικες).
  • Μέσω του προγράμματος «Μονοπάτι για Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» το SolidarityNow είναι έτοιμο να στηρίξει την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τη UNICEF Greece και έχει παρουσία σε έξι (6) περιφέρειες σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Ήπειρο και Πελοπόννησο.

Η οργάνωση βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με την Ουκρανική Κοινότητα στην Αθήνα, το Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη καθώς και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και συμμετέχει στις συντονισμένες προσπάθειες προσφοράς υποστήριξης στους συνανθρώπους μας σε ανάγκη. Αρωγοί του έργου της οργάνωσης είναι ήδη ένας σημαντικός αριθμός εθελοντών και εθελοντριών.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Δομοκού 2 (Συμβολή των οδών Δομοκού, Φιλαδελφείας και Σάμου), έναντι Σταθμού Λαρίσης, (2ος όροφος)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή (9:00-17:00)

210 8220883, Fax: 210 8250986

Email: athens@solidaritynow.org

Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων

Ιωάννη Κωλέττη 25Δ, Θεσσαλονίκη

Τ. 2310555263, 2310555264

Email: thebluecenter@solidaritynow.org

*Από 1/8/2021 έως 31/7/2022 η λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας.

**Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων υποστηρίζεται από την UNICEF Greece.