Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: 4.000 Παιδιά – ωφελούμενοι του SolidarityNow Πηγαίνουν Σχολείο

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

4.000 Παιδιά – ωφελούμενοι του SolidarityNow Πηγαίνουν Σχολείο

 «Στόχος μας η Πρόσβαση στην Εκπαίδευση Όλων των Παιδιών»

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2018

Σήμερα, 20 Νοεμβρίου, το SolidarityNow με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εστιάζει στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Παιδιών στην Εκπαίδευση και γιορτάζει μαζί με τα χιλιάδες παιδιά-ωφελούμενους της οργάνωσης στην Αττική, την Ήπειρο, τη Β. Ελλάδα. Τα παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης, τα παιδιά που διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς της χώρας και ωφελούνται των υπηρεσιών από τα Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας/Blue Dots και τα παιδιά που επισκέπτονται τα Κέντρα Αλληλεγγύης.

Μέχρι σήμερα, το SolidarityNow έχει υποστηρίξει σε όλη την Ελλάδα περίπου 4.000 παιδιά που εντάσσονται στα προγράμματά του να γραφτούν στο σχολείο ενώ έχει προσφέρει περισσότερες από 10.000 δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης.

«Η Παγκόσμια αυτή Ημέρα είναι για όλους μας μια υπενθύμιση για την ανάγκη προστασίας των παιδιών και των δικαιωμάτων τους που απειλούνται και συχνά καταπατούνται», σημειώνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow. «Σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται συνεχώς, τα παιδιά αποτελούν εκείνη την ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας κι αυτό για εμάς στο SolidarityNow είναι βασική προτεραιότητα σε όλα μας τα προγράμματα. Όπως προτεραιότητά μας είναι διασφαλίσουμε ότι τα χιλιάδες παιδιά που βλέπουν καθημερινά οι ομάδες μας στο πεδίο, θα γραφτούν στο σχολείο, θα παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους που ίσως διακόπηκαν βίαια στις χώρες τους, θα ενταχθούν στις δωρεάν εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες που αναπτύσσουμε. Με λίγα λόγια, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε για τα παιδιά αυτά μια κανονικότητα στη ζωή αλλά και πρόσβαση στο αναφαίρετο και καθολικό δικαίωμα της εκπαίδευσης».

Στο SolidarityNow, η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών είναι θεμελιώδους σημασίας και αναπόσπαστο τμήμα με το όραμα της οργάνωσης, αλλά και σε συνέπεια με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού* του ΟΗΕ.

Για όλα τα παιδιά που βρέθηκαν εκτός πλαισίου οικογενειακής ζωής, εκτός σχολικού περιβάλλοντος και εκπατρίστηκαν, η οργάνωση παρεμβαίνει -πέρα από την εξασφάλιση της παροχής στέγης σε αυτά και την οικογένειά τους- εστιάζοντας στην εκπαίδευση, με στόχο την ανάπτυξή τους, την επιστροφή στην ομαλότητα, την υγιέστερη ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό. Γιατί στο SolidarityNow, το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών στη ζωή συνεπάγεται και δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση.

«Μου αρέσει πάρα πολύ εδώ, γιατί όλοι οι δάσκαλοι είναι πολύ καλοί μαζί μου. Τα αγαπημένα μου μαθήματα είναι η φυσική και τα αρχαία ελληνικά, αλλά όταν μεγαλώσω θα ασχοληθώ με τους υπολογιστές που αγαπώ!» – Αλί, 15 χρονών από το Αφγανιστάν. Παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, φυσικής, χημείας και μαθηματικών στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων.

Μιλώντας με Αριθμούς

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση παιδιών, ηλικίας 5 έως 15 ετών, στα επιμέρους προγράμματα της οργάνωσης σε αριθμούς:

Πρόγραμμα Στέγασης

  • 100% των παιδιών που διαμένουν σε δομές στέγασης της οργάνωσης σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Τήλο έχουν γραφτεί και πηγαίνουν σχολείο (συνολικός αριθμός παιδιών: 169)
  • 73% των παιδιών που διαμένουν σε δομές στέγασης στην Αθήνα έχουν γραφτεί και πηγαίνουν σχολείο (192 από τα συνολικά 264 παιδιά)
  • 638 εκπαιδευτικές δραστηριότητες έχουν πραγματοποιηθεί το διάστημα από το 2017 έως σήμερα στις δομές φιλοξενίας (δραστηριότητες άτυπης εκπαίδευσης).

Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας/Blue Dots

  • 600 παιδιά έχουν λάβει υποστήριξη για την εγγραφή τους στο σχολείο, για το διάστημα Νοέμβριος 2017-Οκτώβριος 2018.

Κέντρο Αλληλεγγύης & Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων, Θεσσαλονίκη

  • 709 παιδιά έχουν παρακολουθήσει τις 3.700 εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν διοργανωθεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης και στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, από την αρχή του 2017 έως και σήμερα.

Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν σταματά ποτέ, για αυτό και πέρα από την εξασφάλιση πρόσβασης των παιδιών στην τυπική εκπαίδευση, οι δραστηριότητες άτυπης εκπαίδευσης εμπλουτίζονται από τις εξειδικευμένες ομάδες της οργάνωσης, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών, ξεπερνώντας γλωσσικά και άλλα εμπόδια.

Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της 20ης Νοεμβρίου 1989. Η Σύμβαση ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας με το νόμο 2101/1992.

————————————————————————————————————————-

Το Πρόγραμμα Στέγασης του SolidarityNow, υλοποιείται στο πλαίσιο του ESTIA – Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υποστήριξης για την Ένταξη & τη Στέγαση, το οποίο στηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας & Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

Το πρόγραμμα Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη UNICEF και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Tμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO).

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε και λειτουργεί με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Open Society Foundation (OSF/OSIFE). Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη UNICEF και χρηματοδοτείται από την ECHO.