Αθήνα 9.84: Νέος χώρος προστασίας για γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες στον Δήμο Αθηναίων


Δημοσιεύτηκε στο Αθήνα 9.84

Ένα νέο Κέντρο Προστασίας για τη Γυναίκα και το Παιδί λειτουργεί από το δήμο Αθηναίων και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση SolidarityNow,στον τρίτο όροφο του κτηρίου της οδού Μαιζώνος 45.  Την πρωτοβουλία αυτή, που απευθύνεται σε γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, στηρίζει η UNICEF, με χρηματοδότηση από το μηχανισμό έκτακτης υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Παρέχονται πληροφορίες για θέματα που αφορούν τους ωφελούμενους» λέει στον Αθήνα 9.84 ο αντιδήμαρχος μεταναστών και προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης «όπως νοσοκομειακή περίθαλψη, στεγαστική και υλική συνδρομή.Υποστήριξη στη διαδικασία εισαγωγής των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.Ψυχοκοινωνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και απασχόληση για τα παιδιά ώστε οι μαμάδες να μπορούν να διεκπεραιώσουν κάποιες εργασίες τους».

«Το προσωπικό του Κέντρου» συνεχίζει ο κ. Παπαγιαννάκης «αποτελείται από εργαζόμενους τουSolidarityNow και του Τμήματος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων με τις ειδικότητες των κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, παιδαγωγών και διερμηνέων. Είμαστε ακόμα στην αρχή και στη φάση της γνωστοποίησης του κέντρου στους ωφελούμενους καθώς λειτουργεί μόνο 15 μέρες. Συνεργαζόμαστε με άλλες οργανώσεις και δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες και μετανάστες έτσι ώστε να γίνονται παραπομπές» καταλήγει ο αντιδήμαρχος.

Το Κέντρο επίσης παρέχει:

Εντοπισμό και παραπομπή των ευάλωτων ατόμων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων οικογενειών, των παιδιών σε κίνδυνο με ιδιαίτερη έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά, των ατόμων με αναπηρίες ή ασθένειες κ.ά.
Ψυχοκοινωνική στήριξη και ενδυνάμωση για γυναίκες, με έμφαση στις μητέρες, συμβουλευτική σε θέματα φροντίδας καθώς και δικτύωσή τους με υπηρεσίες.
Υποστήριξη γυναικών που έχουν επιβιώσει έμφυλης βίας με την παροχή συμβουλευτικής αλλά και τη διασύνδεση με τις απαραίτητες υπηρεσίες.
Παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Καλλιόπη Ασλανίδου