ΒΗΜΑ: Επίσκεψη εκπροσώπων ΥΠΕΞ Νορβηγίας στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow


Στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης μεταναστευτικού πληθυσμού σε αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος «Υποστηρίζοντας Οργανώσεις που βοηθούν Μεταναστευτικό Πληθυσμό σε Αναζήτηση Ασύλου στην Ελλάδα», επισκέφθηκαν στις 9 Ιουνίου, το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας και ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα.

Την κ. Marit Berger Røsland, State Secretary του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, τον κ. Jørn Eugene Gjelstad, Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, τον κ. Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Αντιδήμαρχο Αθηνών για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων και τον κ. Δημήτρη Βλαστό, Πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, υποδέχθηκε στο Κέντρο Αλληλεγγύης ο κος Στέλιος Ζαββός, Πρόεδρος του SolidarityNow. Η συζήτηση που ακολούθησε αφορά στην επέκταση της στήριξης της Νορβηγίας στην Ελλάδα μέσω των νέων επιχορηγήσεων από τον ΕΟΧ (*Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο), με κεντρικό άξονα τις συνεργασίες μεταξύ όλων των εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνίας των Πολιτών και των Δήμων.

«Είμαστε περήφανοι για το ότι έχουμε καταφέρει να συνεισφέρουμε μέσω των ΕΕΑ Grants – μία μοναδική στο είδος της πλατφόρμα συνεργασίας – έχοντας δει τη δυσχερή θέση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει. Ήταν σημαντικό για τη χώρα μου να πάρει πρωτοβουλίες, ενώ παραμένει η δυνατότητα υποστήριξης από μέρους μας. Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από αυτά που είδα σήμερα στο Κέντρο Αλληλεγγύης και από το έργο που επιτελείται σε αυτό», δήλωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, κα Røsland.

Ο Πρόεδρος του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός τόνισε ότι: «Η Κοινωνία των Πολιτών ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Άνθρωποι διαφορετικών προελεύσεων δουλέψαμε μαζί και καταφέραμε να παρέχουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας σε ανάγκη. Απτό παράδειγμα αποτελεσματικότητας αποτελεί το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πάνω από 130.000 υπηρεσίες σε ανθρώπους με άμεσες ανάγκες. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα συνεργαστήκαμε με μεγάλη επιτυχία με τα EEA Grants, την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα και τον OSF που υποστήριξαν οικονομικά το εγχείρημα, το Δήμο Αθηναίων καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και φορείς που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, για όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα και για την άμεση ανταπόκρισή σας όταν χρειαστήκαμε τη βοήθειά σας. Η συμβολή σας στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τη ζωή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας ήταν και παραμένει καταλυτική».

*Η Νορβηγία, μέσω των επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και του χρηματοδοτικού μηχανισμού των EEA Grants, έχει παράσχει ανεκτίμητη στήριξη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών. Μέσω αυτού του μηχανισμού ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, ακολουθώντας την προσέγγιση των «ανοικτών θυρών» που δίνει πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την καταγωγή τους.

**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτήθηκε από τα EEA Grants και την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα, από την έναρξή του, το 2014, μέχρι τον Απρίλιο του 2016.

Facebook: SolidarityNow
Twitter: @Solidarity_Now
Instagram: Solidarity_Now
www.solidaritynow.org

Το SolidarityNow ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations, με κύριο σκοπό να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Το SolidarityNow συνεργάζεται με πάνω από 70 οργανώσεις και υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν προγράμματα. Λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά.

Στρατηγικοί συνεργάτες του οργανισμού περιλαμβάνουν τους: UNHCR, UNICEF, EEA Grants, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.