#livingtogether | H ιστορία του Μοχσάν

SolidarityNow

«Βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν»

 «Με λένε Μοχσάν και είμαι 42 χρονών. Στην Ελλάδα ήρθα το Δεκέμβρη του 2016 μαζί με τη σύζυγό μου τη Ζουχόρ και τα πέντε μας παιδιά. Στην Τήλο ζούμε από το Γενάρη. Στη Συρία ήμουν στρατιωτικός.

Στην αρχή ήταν δύσκολα, όπως λέει ο Μοχσάν, γιατί «δε γνωρίζαμε πώς είναι η ζωή στην Ελλάδα, αλλά σιγά-σιγά μαθαίνουμε. Η ομάδα του SolidarityNow και οι ντόπιοι μάς έχουν βοηθήσει πολύ».

Ήξεραν λίγα αγγλικά και τώρα πια έχουν μάθει περισσότερα ενώ παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας. «Πριν δεν ξέραμε καθόλου ελληνικά, τώρα ξέρουμε λίγα. Πριν δε γνωρίζαμε κόσμο, τώρα τους χαιρετάμε όλους. Όλοι οι ντόπιοι μας σέβονται, είναι καλοί άνθρωποι. Ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί φιλικές σχέσεις μεταξύ μας, αλλά θέλω πολύ να αποκτήσω Έλληνες φίλους!».

Η γυναίκα του Μοχσάν, η Ζουχάρ, εδώ και μερικούς μήνες δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο. «Ως στρατιωτικός δεν μπορούσα να συναναστρέφομαι με όλο τον κόσμο. Μου ήταν δύσκολο να μιλάω με όλους. Όταν ήρθαμε εδώ άρχισα να ανοίγομαι και να αλλάζω. Έτσι λοιπόν είπαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να δουλέψει η Ζουχόρ. Μπορεί να κουράζεται τώρα, αλλά δουλεύει για το μέλλον μας. Βγήκε από τη δομή και είδε τί συμβαίνει στον κόσμο και είναι ευχαριστημένη με αυτό», εξομολογείται ο Μοχσάν.

Και μας μιλά για τις αλλαγές στη ζωή τους που ήρθαν σταδιακά. «Εγώ μένω με τα παιδιά. Άλλαξαν λίγο οι ρόλοι μας, αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα. Όταν ήμασταν στη Συρία, λόγω δουλειάς έβλεπα τα παιδιά μου μόνο για δυο ώρες, και αν τα έβλεπα. Τώρα πια μου έχουν μεγαλύτερη αδυναμία από ότι στη μαμά τους. Δε ξέρω να μαγειρεύω και δε θέλω να μάθω. Όταν κάνεις κάτι πρέπει να το θέλεις από μέσα σου. Πριν βοηθούσα με τις δουλειές του σπιτιού, τώρα όμως τις κάνω όλες. Η γυναίκα μου εργάζεται από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Θα επιστρέψει πτώμα γι’ αυτό και θέλω να τη βοηθάω».

Σήμερα ο Μοχσάν είναι χαρούμενος που έχει περισσότερο χρόνο να διαθέσει στα παιδιά του. «Με το που ήρθαμε στην Τήλο βλέπω τα παιδιά μου. Βλέπω πώς μεγαλώνουν και τα μαθαίνω από την αρχή. Με τη γυναίκα μου όταν παντρευτήκαμε, πήρα μόνο μία μέρα ρεπό, την ημέρα του γάμου μας. Τόση μας έδιναν. Η ζωή μου περιστρεφόταν γύρω από τη δουλειά μου. Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Το μόνο που θέλω πια είναι να πάνε τα παιδιά μου σχολείο και να είναι ευτυχισμένα. Θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, μόνο αν υπάρχει η δυνατότητα για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μου».

Ο Μοσάν Μπαράκ είναι ωφελούμενος του προγράμματος Στέγασης & Φιλοξενίας του SolidarityNow που διαμένει στην πρότυπη δομή στο νησί της Τήλου.

** Το πρόγραμμα Στέγασης και Φιλοξενίας του SolidarityNow, είναι μέρος του ESTIA, πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης υποστήριξης για την ένταξη και τη στέγαση, το οποίο υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

————————–

Τήλος – Πιλοτικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνύπαρξης

Το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων που δημιουργήθηκε το 2015 από το SolidarityNow, σε συνεργασία με τον Δήμο της Τήλου, ξεχώρισε ως παράδειγμα ενός τοπικής εμβέλειας έργου, μέσω του οποίου η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε τους πρόσφυγες υποστηρίζοντας την ομαλή ένταξη όσων θα παραμείνουν στο νησί. Η λειτουργία του Κέντρου αφορά στην παροχή στέγασης σε 50 ωφελούμενους, ενώ μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 100 άτομα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Δείτε το αφιέρωμα του BBC στο πρόγραμμα της Τήλου: https://www.bbc.com/news/av/world-europe-40586229/the-greek-island-where-syrian-refugees-are-welcome.